Инфо

17. август 2023.17. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

СВЕЧАНО ОТВОРЕН 4. ИНТЕФ ФЕСТИВАЛ

Пакт са позориштем

„У позоришту се дешава живот, у њему можемо да добијемо одговоре на многа питања и зато би требало да сви склопимо пакт са њим. Тако ћемо тако бити бољи људи“
Испред Музеја на Мишару, у понедељак, 14. августа, свечано је отворен 4. ИНТЕФ фестивал. Присутнима се обратили Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца и Оливера Гуцоњић, у име тима ИНТЕФ-а.

- Хвала свима који су разумели значај нашег Фестивала и увидели да то није само играње представа и освајање награда, већ, како је наш селектор, Ђорђе Марковић, рекао театар пакт. Ово је пакт младих људи који воле позориште, културу, дружење, размену искустава, који се међусобно подржавају и уче једни од других, рекла је Гуцоњић и захвалила граду Шапцу, Туристичкој организацији Шапца (ТОШ), свима пријатељима и спонзорима Фестивала, као и волонтерима које треба чувати “као врсту која изумире”.

Фото: "Глас Подриња"


Ове године, на Фестивал долазе представе из Новог Сада, Београда, Кикинде, Крагујевца, Крушевца, Ниша, Мостара, Бања Луке и Лакташа. У обе селекције за награде Фестивала такмичиће се дванаест представа.

Чланови стручног жирија су драмски уметници: Танасије Ћакић, Николину Вујовић и Милена Божић (председница).

- Радује ме осмех који ме овде увек дочека, а знам колико је тешко организовати овакав Фестивал. Посебно ме радује што долазе људи са свих страна. У позоришту се дешава живот, у њему можемо да добијемо одговоре на многа питања и зато би требало да сви склопимо пакт са позориштем, јер ћемо тако бити бољи људи. На овом Фестивалу можемо да видимо све оно са чим се боре млади људи, шта су им изазови, да бисмо пронашли начин да одговоримо на њих, истакао је Немања Пајић.
Подизањем фестивалске заставе, званично је почео 4. ИНТЕФ фестивал.

Промоција монографије „Кино-поета великог црнила“ заказана је за 18. август, у Дому културе на Мишару, у 17 сати и 30 минута. Говориће редитељ Слободан Шијан, драмска уметница Милена Павловић, и Горан Гоцић, приређивач књиге.

Након тога, у галерији мишарског Дома културе отворена је поставка Цртежи и слике – Изложба поводом 90. годишњице од рођења Живојина Жике Павловића.

- Стубови ИНТЕФ-а су људи који долазе и који му се враћају. Тако се изродила идеја да на велики јубилеј, девет деценија од рођења Жике Павловића, нашег великог сликара, писца и филмског редитеља, зачетника црног таласа, отворимо изложбу његових слика које су настајале између 1953. и 1956. године. Захваљујући сарадњи са председницом жирија прошлогодишњег ИНТЕФ-а, Миленом Павловић, Жикином ћерком, изложба је после Ужица и Зајечара изложена у Мишару, рекао је на отварању изложбе директор ТОШ-а Душан Симић, један од организатора Фестивала и додао - Имаћемо још један велики догађај, промоцију књиге “Кино-поета великог црнила”, која је посвећена филмском опусу Жике Павловића, а текстове у зборнику писали су његови студенти и сарадници.

4. ИНТЕФ фестивал траје до 20. августа. Покровитељ је град Шабац.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa