Инфо

17. август 2023.17. авг 2023.
Међународни дан младих

Међународни дан младих

„Зелене вештине за младе: ка одрживом свету“
Међународни дан младих обележава се сваке године 12. августа, скрећући пажњу на питања младих и славећи потенцијал младих као партнера у данашњем глобалном друштву. Овај дан даје прилику да се прославе и уваже гласови, акције и иницијативе младих људи, као и њихово смислено, универзално и равноправно ангажовање у свимсферама живота. Дана 17. децембра 1999. године, у својој резолуцији 54/120, Генерална скупштина Уједињених нација подржала је препоруку Светске конференције министара одговорних за младе (Лисабон, 8-12. август 1998.) да се 12. август прогласи Међународним даном младих.

Тема овогодишњег обележавања Међународног дана младих 2023.год носи назив:
„Зелене вештине за младе: ка одрживом свету“

Данас, свет креће у зелену транзицију. Успешна транзиција ка зеленијем свету зависиће од развоја зелених вештина код становништва. Зелене вештине су „знање,
способности, вредности и ставови потребни за живот, развој и подршку одрживом и
ресурсно ефикасном друштву“. Ово укључује техничка знања и вештине које омогућавају ефикасно коришћење зелених технологија и процеса у радним окружењима, као и трансверзалне вештине које се ослањају на низ знања, вредности и ставова како би се олакшале еколошки одрживе одлуке у раду и животу. Док су зелене вештине релевантне за људе свих узраста, оне су од већег значаја за млађе људе, који могу допринети зеленој транзицији током дужег временског периода.

Важно је знати да:
-Половина људи на нашој планети има 30 или мање година, а очекује се да ће до краја
2030. достићи 57 одсто.
-Анкета показује да 67% људи верује у бољу будућност, а највише оптимиста по томпитању имају млади од 15 до 17 година.
-Већина људи се слаже да је старосна равнотежа у политици погрешна. Више од дветрећине (69%) људи у свим старосним групама слаже се да би више могућности замлађе људе да имају реч у развоју/промени политике учинило политичке системебољим.
-Глобално, само 2,6% парламентараца је млађе од 30 година, а мање од 1% ових
младих посланика су жене.
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa