Инфо

22. јун 2023.22. јун 2023.
Фото: Аника  Миловановић

Фото: Аника Миловановић

Аника Миловановић: Да лепота остане забележена

Када сам размишљала кога бих од својих вршњака желела да представим нашим генерацијама тако да буде довољно занимљив, али у исто време добар пример некога ко има визију, ко је вредан и ко је сам учио и радио на томе да побољша свој хоби и да следи своје снове, на памет ми је одмах пала Аника Миловановић, ученица сада већ четврте године рачунарског смера Шабачке гимназије и мени веома драга другарица коју познајем цео живот. Она је велики љубитељ фотографије и бави се истом већ неколико година. Како сам била уз њу све те године и имала прилику својим очима да видим њен напредак, и саму ме је пуно пута инспирисала да радим на својим хобијима као она и да остварујем све боље резултате. Надам се да ће након читања ових редова исто утицати и на вас, и надам се да ћу, следећи пут кад будем имала прилику да радим са њом, моћи да је представим као веома познатог и успешног фотографа.

Како си дошла на идеју да се бавиш фотографијом?
-Још као мала сам уживала у фотографисању, бележењу успомена и слично. За мене је фотографисање један вид уметности у коме особа иза камере може да се изрази и пренесе неку поруку. Поред фотографије, волим и да едитујем и правим одређене композиције у Photoshop-у, који представља још један диван начин да се искажу ситуације или осећања кроз дигиталну форму.

Фото: Аника Миловановић


Обично фотографишеш природу, а посебно животиње, шта те највише инспирише код њих?
-Много волим животиње и природу и одувек сам била фасцинирана њиховом лепотом те сам желела да је преточим у фотографију, да та лепота остане на неки начин забележена. Уз то, из практичних разлога су лакши за фотографисање од људи.

Да ли имаш неког фотографа на чији се рад угледаш?
Немам конкретно узор, али веома често гледам видее на YouTube-у везане за фотографију и добијам идеје одатле. Највише волим сама да експериментишем бојама, осветљењем, угловима, композицијом и тако даље. На тај начин откријем другачији изглед фотографије или нови стил едитовања исте.

Фото: Аника Миловановић


Углавном радиш сарадње где ти поклоне производе у замену за фотографије, да ли би издвојила неку сарадњу?
-Једно време сам се активно бавила и инстаграм профилом и имала сам неке сарадње, али издвојила бих једну мени веома драгу.

У почетку је то била мала сарадња у којој је мени девојка хтела само да пошаље пар производа у замену за фотографије, али веома брзо смо се спријатељиле и то више није ни сарадња, већ једноставно обе то радимо јер волимо и уживамо да помажемо једна другој у побољшању наших послова. Девојка држи профил на инстаграму и тамо промовише своје производе (опрему за псе и оделца која сама шије). Често ми шаље своје производе, а ја их заузврат фотографишем за њен бизнис. Једна занимљива чињеница је да сам ја била редован купац код ње пре него што смо оствариле сарадњу.

Много волим животиње и природу и одувек сам била фасцинирана њиховом лепотом те сам желела да је преточим у фотографију, да та лепота остане на неки начин забележена. Уз то, из практичних разлога су лакши за фотографисање од људи


Да ли постоји нека појава у природи или неко место које би посебно волела да фотографишеш, а ниси имала прилику до сада?
-Свакако да постоји, волим да путујем и са мојих фотографија можете видети да сам сликала различите грађевине и природу у државама у којима сам до сада била, али ово је само део држава које желим да посетим. Највећа жеља ми је да одем у Италију јер тамо има мноштво лепих места за фотографисање.

Фото: Аника Миловановић


Како си научила сама да уређујеш фотографије?
-Уређивање слика у Photoshop-у сам почела да учим још у 6. разреду основне. Пре тога сам углавном и едитовала и фотографисала телефоном и то едитовање се углавном сводило на стављање неког драматичног ефекта. У почетку сам правила неке одређене композиције у Photoshop-у од више различитих фотографија са интернета. Инспирација ми је био један YouTube канал и често сам са њега узимала идеје за своје едите. Врло брзо сам схватила и усвојила технике и почела сам и сама да смишљамомпозиције. Kасније, када сам кренула у средњу, нисам наставила да се бавим тиме, али професорка је ипак препознала мој таленат. Самим тим, убрзо ме је замолила да урадим плакате за један догађај у школи, што сам и урадила. Сада када имам свој апарат и сликам своје фотографије, углавном за њихово едитовање користим Photoshop у комбинацији са Lightroom-ом.

Волим да путујем и са мојих фотографија можете видети да сам сликала различите грађевине и природу у државама у којима сам до сада била, али ово је само део држава које желим да посетим. Највећа жеља ми је да одем у Италију јер тамо има мноштво лепих места за фотографисање


Да ли је опрема битан фактор код фотографија и за шта од опреме је неопходно за једног почетника?
Опрема свакако доста утиче на изглед фотографије, али опет све зависи и какав резултат особа иза камере жели да постигне и колико је увежбана. Canon има доста солидних камера за почетнике које нису превише скупе, а и даље остварују добре резултате. Најбитнији је објектив. Постоје prime и zoom објективи који дају различите резултате. Prime објектив је фиксни објектив, што значи да му се не може мењати жижна даљина, и можда чак сматрам да је он и бољи за почетнике јер углавном особа иза камере мора да се више помера у простору, што јој омогућава да боље упозна углове из којих фотографише. Такви објективи су често скупљи и имају већу f стопу, али праве оштрију фотографију. Zoom објективи немају фиксну жижну даљину што доводи до мање кретања у простору. Обе врсте објектива могу да буду широкоугаони или портрет објективи, а постоје и телефото објективи. Ја имам 3 објектива, два zoom и један prime и у зависности од тога какву фотографију желим да направим, користим одређен објектив.

Фото: Аника Миловановић


За крај, да ли видиш себе као некога ко ће се озбиљно бавити овим послом у будућности или би пре остала при томе да ти буде хоби?
-И даље немам баш јасан план за своју будућност, као мала сам мислила како би било занимљиво да се тиме бавим, али има много посла ако све радим сама, уз то се треба пробити јер има пуно конкуренције. Свакако ћу остати при фотографији као хобију, за даље ћу видети временом. Верујем да моја љубав за фотографијом неће ишчезнути, на који год начин јој будем приступала.
Марија Тошић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa