Инфо

22. јун 2023.22. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

КОМИСИЈА ЗА ПРОЦЕНУ ШТЕТЕ НАСТАЛЕ ОД ПОПЛАВА У ПОСЕТИ ШАПЦУ

Након утвђивања штете следи помоћ

„Бићемо захвални на свакој помоћи, а долазак представника Министарства у наше домаћинство даје нам наду да ће она убрзо и стићи“, рекао је Бобан Јосиповић из Горње Врањске. „Када будемо имали комплетну слику са територије целе Србије, Влада Републике Србије и Министарство ће изаћи са адекватним мерама помоћи локалним самоуправама“, навела је Маја Грбић, в.д. директорка Републичке дирекције за воде. Конкретно смо договорили да у наредном периоду формирамо заједничке екипе које ће обилазити свако домаћинство и детаљно и прецизно евидентирати штете, рекао је Зоран Здравковић, члан Градског већа задужен за безбедност
Маја Грбић, в.д. директорка Републичке дирекције за воде и Марко Обрадовић, помоћник министра пољопривреде, као представници Комисије за процену штете настале од поплава, данас су посетили Шабац. Комисија је формирана при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, а након утврђивања штете Влада и Министарство реализоваће мере помоћи локалним самоуправама.

Након састанка са замеником градоначелника Блажом Кнежевићем, начелником градске управе Александром Јовановић и чланом Градског већа задуженим за безбедност Зораном Здравковићем посетили су пољопривредно домаћинство Бобана Јосиповића у Горњој Врањској. Јосиповићи су имали око 30 пластеника различитог поврћа, међутим, након изливања Думаче остали су без комплетне производње.

-Штета је огромна. Радили смо, борили се, али вода је све уништила. Имали смо краставце, парадајз и различитог другог поврћа, а надали смо се да ће бар целер опстати, али и он је почео да трули. Бићемо захвални на свакој помоћи, а долазак представника Министарства у наше домаћинство даје нам наду да ће она убрзо и стићи, рекао је Бобан Јосиповић.

Екипе за процену штете обилазе све територије у Србији које су погођене последњим поплавама. Маја Грбић је изјавила да очекују и да се градови и општине максимално ангажују на утврђивању штете, а касније и на санацији и финансијски, како би се помогло грађанима.

Фото: "Глас Подриња"


-Разговарамо са грађанима, челницима локалних самоуправа, пописујемо штету, утврђујемо шта треба да поправимо, санирамо и након тога извештаје подносимо Министарству. Када будемо имали комплетну слику са територије целе Србије, Влада Републике Србије и Министарство ће изаћи са адекватним мерама помоћи локалним самоуправама. Током разговора са руководством града Шапца добили смо комплетан извештај Штаба за ванредне ситуације о свој штети која је проузрокована, што на пољопривредном земљишту, што на воћним културама. Важно је да жртава нема, да је сва стока на време евакуисана и ни ту нема губитака. Похвалила бих руководство града Шапца да су правовремено реаговали и предузели све мере. Град је већ имао искуства и 2014. године. Срећа је да се сада Сава није излила, него је дошло до изливања бујичних водотокова, то није могло ни да се предвиди ни да се спречи. Количина падавина је била огромна, рекла је Маја Грбић.

Зоран Здравковић је захвалио Министарству пољопривреде које је брзо реаговало на дописе и прелиминарну процену штете Штаба за ванредне ситуације града Шапца и што су дошли да се лично увере у стање на пољопривредим површинама на територији Шапца.

-Надам се да ћемо у наредном периоду, у сарадњи са Владом Републике Србије и Министарством пољопривреде, успети да надокнадимо бар део штета нашим пољопривредницима. Конкретно смо договорили да у наредном периоду формирамо заједничке екипе које ће обилазити свако домаћинство и детаљно и прецизно евидентирати штете, након чега ћемо имати тачне податке колико ће нам новца требати за надокнаду штете, рекао је Зоран Здравковић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa