Инфо

22. јун 2023.22. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У Медицинској школи у Шапцу отворен Мејкерс лаб

Иновативнни простор за ученике и наставнике

ројекат Мејкерс лабораторија започет је прошле године, када је Група за образовање започела покретање лабораторије у којој би ученици имали прилику да на другачији начин раде школске пројекте и ваннаставне активности
У Медицинској школи „Др Андра Јовановић“ у Шапцу, је отворен Мејкерс лаб, иновативнни и мултидисциплинарни простор за ученике и наставнике. Ова школа са традицијом дугом 77 година и доказаним ученичким постигнућима, прва је у граду која је учешћем на конкурсу Групе за образовање добила могућност за опремање модерног простора.

Биљана Ђукнић, директорка Медицинске школе, захвалила је Градској управи на свесрдној подршци у добијању овог пројеката, Нордеус фондацији, Центру за промоцију науке, Иницијативи „Дигитална Србија“ и Организацији Достигнућа младих у Србији.

Биљана Ђукнић,
директорка Медицинске школе, Фото: "Глас Подриња"


-Заинтересованост, мотивација и креативност наших ученика биће вођени квалитетним тимом три доктора наука, професора предузетништва, физике и хемије, као и професорима математике и хемије у нашој школи. Заједно ће засигурно избрисати границе између формалног и неформалног учења и развити жељу код ученика да изађу изван наставних програма својих предмета, рекла је директорка Ђукнић.

Према речима Ане Маринковић, начелнице за Друштвене делатности, Град Шабац има развијену образовну инфраструктуру, која се огледа у 26 образовних институција, развијену мрежу установа у области културе, социјалне и здравствене заштите, у којима делатност обавља велики број привредниих субјеката.

Анa Маринковић, начелница за Друштвене делатности, Фото: "Глас Подриња"


-Мултисекторска и мултиресорна сарадња веома је развијена у нашој локалној самоуправи. Логично је да је ово прва школа на овом подручју којој је одобрен пројекат за опремање Мејкерс лаб простора у којој ће сарадња бити још богатија, а процес учења обогаћен иновативном компонентом, истакла је Маринковић.

Пројекат Мејкерс лабораторија започет је прошле године, када је Група за образовање започела покретање лабораторије у којој би ученици имали прилику да на другачији начин раде школске пројекте и ваннаставне активности.

-Схватили смо да је образовање исувише важно и зато смо се удружили да бисмо олакшали и помогли, унели иновативне методе у саму наставу, нагласила је Данијела Вучићевић, руководилац Сектора за програмске активности Центра за промоцију науке.

Према речима Милоша Ђуричанина из Нордеус фондације, ово је осми Мејкерс лаб у Србији, а у плану је да их до краја године буде петнаест.

Милош Ђуричанин, Нордеус фондација, Фото: "Глас Подриња"


- Група за образовање основана је са циљем да подржи младе и њихово образовање у школама. Намера нам је да будемо подршка наставницима, да не стојимо са стране и будемо посматрачи, него да се активно укључимо у оно што нам се чини да је најбитније за будућност државе и одрживости нашег друштва. Организације које су део овог подухвата укључиле су 15 школа, као и небројени број партнера. Ученичке компаније које раде у оваквим просторима у свакој школи у којој постоји Мејкерс лаб имају на распологању базу од сто ментора из привреде, који се укључују са жаром и жељом да пренесу младима дух предузетништва и пословног света, поручио је Ђуричанин.

Дарко Радичанин, извршни директор Организације Достигнућа младих у Србији рекао је да је група за образовање донела предузетничко образовање.

Дарко Радичанин, извршни директор Организације Достигнућа младих у Србији, Фото: "Глас Подриња"


-Већ 18 година у Србији радимо као организација која промовише и инвестира у предузетничко образовање. Имамо већ сто хиљада младих људи који су данас одрасли људи. Мејкерс лаб треба да постане управо то место које ће да интегрише занимање ученика за истраживање за науку, технологију и технику, а потом, уз помоћ алата предузетничког образовања, креирање идеја од којих ће направити реалан бизнис, нагласио је Радичанин.

Ученици верују да ће им Мејкерс лаб учионице значити током школовања.

-Сматрам да ће Мејкерс лаб учионице много допринети нашем образовању како због додатне опреме везане за физику и хемију, који ће унапредити и проширити знање из ових области, тако и због иновативнијег и другачијег учења од оног на који смо навикли. Такође, то ће заинтересовати ученике за природне науке јер ће своје знање моћи и практично да примене - Ученица Анђела Рувидић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa