Инфо

22. јун 2023.22. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАН 29. ФЕСТИВАЛ „РУЖЕ ЛИПОЛИСТА“

Награда за најбољи асортиман Расаднику Ивановић

Најбољи аранжман од ружа направио је расадник Топаловић из Липолиста, док је најбољи асортиман ван ружа имао расадник Перић из Орашца. Најлепши штанд имали су поново Топаловићи. Повељу и прстен пријатељства добила је Тамара Грујић, ауторка и водитељка емисије “Радна акција са Тамаром“
Расадник Ивановић из Синошевића имао је најбољи асортиман ружа ове године, по одлуци стручног жирија 29. “Ружа Липолиста“. Друго место припало је расаднику Топаловић из Липолиста, а треће расаднику Мијаиловић, такође из Липолиста. Најбољи аранжман од ружа направио је расадник Топаловић из Липолиста, док је најбољи асортиман ван ружа имао расадник Перић из Орашца. Најлепши штанд имали су поново Топаловићи. Прво место у категорији аранжмана које су правиле средње школе припало је четвртом разреду Средње пољопривредне школе из Зрењанина, док је Средња пољопривредна школа Шабац заузела друго место.

Фото: "Глас Подриња"


Биљана Ивановић истиче да награду нису очекивали, поготову у овим условима, па је зато и дража. Каже да им је ова година била најтежа од када се баве узгојем ружа.

-Година је била тешка за узгој због болести, због одржавања... Није могло да се уђе у њиву, механизацију је тешко употребити, тешко је одредити време за заштиту препаратима, попршћемо киша спере. Изузетно тешка година, што је допринело да и квалитет биљака не буде на нивоу на ком су биле претходних година, каже Биљана.

Топаловићи су заслужено понели признање за најбољи аранжман. Њихов сто од ружа привукао је велику пажњу посетилаца који су желели да се фотографишу поред њега. Припреме за овогодишњи фестивал ни њима нису биле лаке.

-Ситуација је изузетно тешка, пре свега за одгајиваче ружа, али и свега другог. Нисмо ни ми у расаднику „Топаловић“ остали поштеђени поплава. Пре десетак дана само имали једно прилично разорну ноћ и приличну штету. Ипак, ружа ће бити за јесен, каже Драгана Селенић из расадника „Топаловић“.

Повељу и прстен пријатељства добила је Тамара Грујић, ауторка и водитељка емисије “Радна акција са Тамаром“. Током трајања ове емисије урађено је близу 300 кућа породицама којима су оне биле неопходне.

Фото: "Глас Подриња"


-Овај посао се не ради због награда, него када вам јаве да сте освојили нешто што народ хоће да вам поклони, увек се човек осећа лепо. То је и обавеза да се онако како сам се понашала до сада морам да наставим и у будућности и докле год будемо могли да радимо ову емисију и да помогнемо што већем броју људи. Стрес нам доноси временска прогноза, а не људске судбине. Све су то дивни људи. Имала сам привилегију да их упознам и да они оплемене мене и моју екипу да постанемо још бољи него што јесмо. Углавном су скромнији људи срећнији људи и од њих можемо много да научимо. Налазимо се у ванредном стању. За месец и по дана смо урадили седам кућа и мислим да никада нисмо имали такав стрес, чак ни 2014. године. рекла је Тамара Грујић.

Вероватно најмлађи посетилаца манифестације био је осмомесечни Стефан Јосиповић из Горње Врањске. Стефанова бака Снежана Бељић искористила је унукову посету да га први пут доведе на фестивал.

-Долазим сваке године. Ове године је нешто лошије, али и читаво село је „мртво“ због кише. Ми смо претежно воћари, али нисмо стигли ништа да урадимо и сада сви гледају да ухвате сваки тренутак без кише како би нешто радили и није им до фестивала. Наравно, драго ми је што постоји нешто овако у нашем селу и да се нешто дешава, каже Снежана Бељић из Липолиста.

Трендови
-Сада је тренд стаблашица, односно ружа на стаблу које се калеме. Имамо 16.000 стаблашица ове године и нешто у припреми за следећу. Поред једнобојних имамо и двобојне и то различитих облика: падајуће, кугласте. За следеће године имамо захтев да урадимо и тробојне, што се постиже калемљењем. Мини стаблашице се калеме на 30 центиметара, а стандардне на 60 центиметара. Поред њих доста нам траже и руже које се користе за прављење сока и слатког, наводи Биљана Ивановић.

Многи мештани некада су активно учествовали у организацији фестивала, а сада му се радо враћају као посетиоци.

-Овде сам рођена, одрасла, завршила ову школу, удала се и основала своју породицу, тако да сам посебно емотивно везана за овај фестивал. Први фестивали су били наше прве активности као младих почетника у школи. Савршено се добро сећам учешћа када смо имали овде посебне активности и обавезе како би све успело и трајало. Заједничким снагама фестивал се одржао 29 година и сада сам само посматрач, али ми је и даље драго да присуствујем и да видим да фестивал живи и да ће трајати још дуго, дуго, каже Катарина Тодоровић, учитељица у ОШ „Војвода Степа“.

Фестивал је ове године било нешто теже организовати. Временски услови утицали су на узгајиваче ружа, њихов асортиман и квалитет цвећа. Ипак, традиција није прикинута. На овгодишњем фестивалу било је 25 штандова.

-Није било лако организовати овај 29. фестивал, пре свега због честих киша које нису ишле на руку произвиђачима ружа. Због тога смо изузетно захвални, пре свега ружарима из Липолиста, који су се потрудили да сачувају традицију свог места и презентују део свог рада људима који су дошли у Липолист. Верујем да је година била боља да бисмо имали још већи број штандова. Радује ме велики број посетилаца и организованих тура које су дошле на најјединственији и најмириснији фестивал цвећа у Србији. Липолист је препознат и ван Шапца и Мачве. Велики број младих људи је учествовао у програму. Имали смо госте из КУД “Крива река“ са Косова и Метохије и надам се да понети најлепше утиске из Шапца и доћи поново. Жеља је да се у још већем броју видимо догодине, на 30. фестивалу, рекао је директор Туристичке организације Шапца Душан Симић.

Тродневни програм
Централни део „Ружа Липолиста“, одржан је у суботу у дворишту ОШ „Војвода Степа“. Фестивал је почео два дана раније, вожњом фијакером улицама Шапца и дељењем ружа суграђаникама, као позивнице на ову манифестацију. Етно група „Калем“ у петак је одржала концерт у Соколском дому, док су у суботу у Липолисту наступили КУД „Абрашевић“, КУД „Крива река“ са Косова и Метохије и ученици ОШ „Војвода Степа“.

Окупљени посетиоци могли су, поред цвећа, да уживају и у културно уметничком програму, као и Базару старих и уметничких заната.

Град Шабац је и ове године подржао манифестацију.
-Све што смо очекивали од фестивала добили смо и ове године. Ово је специфична манифестација у целој Србији, у једном специфичном селу, Липолисту. Овде, осим што у јуну цветају липе, цветају и руже и доста људи се сјати овде. Овај фестивал окупља произвођаче цвећа и показује да цвеће не служи само за украс, него да се од његове производње може и лепо живети. Имамо и квалитетан културно - уметнички програм у ком учествују и најмлађи становници Липолиста. Ту је и КУД “Абрашевић“, а посебно нам је задовољство што су ту и дева са Косова и Метохије и који су наши гости три дана. Када се сумирају утисци, можемо бити задовољни фестивалом, рекао је Немања Пајић, председник Скупштине града.
М.М.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa