Инфо

22. јун 2023.22. јун 2023.
Фото: Аника Миловановић

Фото: Аника Миловановић

ГРАДСКА СКУПШТИНЕ УСВОЈИЛА НОВУ ОДЛУКУ О ДРЖАЊУ ЖИВОТИЊА

Већа права за животиње, а обавезе за власнике

„Одговоран власник који има пет чипованих, вакцинисаних и стерилисаних паса о којима води рачуна, много је мањи проблем од домаћинства које има два пса који се паре неконтролисано и штенци завршавају на улици“ наводи Весна Теодоовић из Удружења Право на живот. „Утврђена је обавеза држаоца, односно лица које изводи пса на јавну површину да пса изводи на поводнику, као и да то лице сноси пуну одговорност за понашање пса на јавној површини, као и изузеци од обавезе ношења заштитне корпе за пса. Посебно је наведено под којим условима се могу држати и изводити опасни пси, јер нам је приоритетни циљ заштита и спокој грађана“ наводи Александар Јовановић, начелик Градске управе града Шапца
На последњој седници Скупштине града донета је нова Одлука о држању домаћих животиња и кућних љубимаца на територији града Шапца. Новом одлуком могли би да буду задовољни одговорни власници, удружења за заштиту животиња, али и грађани који немају љубимце.

Битне разлике у односу на претходну Одлуку, донету 2016. године јесу то што више нема забране храњења напуштених паса и мачака на улици и забране држања више од два пса. Ради се о одредбама које нису биле у складу ни са Законом о добробити животиња.

Весна Теодоровић


-За нас је најважније да можемо да пружимо помоћ псу на улици, да можемо да га нахранимо, да га напојимо. Људи треба да схвате да је само сит пас миран пас и да такав пас проведе и по 20 сати спавајући на улици. Највећи проблем је када су пси гладни, тада траже храну, иду за људима који носе кесе. Претходна одлука о забрани храњења паса је била бесмислена и наивно је помислити да би то донело неко решење. Једно од начина решења проблема мноштва напуштених паса је то што ће мирни пси бити стерилисани, вакцинисани, имати своје старатеље који брину о њима, каже Весна Теодоровић из Удружења за заштиту паса „Право на живот“.

Удружење последњих три године помаже напуштеним псима и мачкама на улици, организује стерилизације, волонтерски помаже у градском Прихватилишту. Истовремено покушавају и да едукују што већи број људи на који начин да буду одговорни власници. Градској управи су поднели програм који се бави решавањем проблема напуштених паса и надају се да ће бити усвојен.

-Што се тиче дела претходне Одлуке да могу да се држе само два пса по домаћинству, такође је нешто што је погрешно схваћено. Одговоран власник који има пет чипованих, вакцинисаних и стерилисаних паса о којима води рачуна, много је мањи проблем од домаћинства које има два пса који се паре неконтролисано и штенци завршавају на улици. Наредна мера којом град треба да се бави је контрола паса који, по Закону, морају да буду чиповани и на тај начин се спречава избацивање паса. Залажемо се и за то да град финансијки покрије стерилизације. То је опробан модел који се свуда показао као ефикасан у смањењу популације уличних паса, наводи Весна.

Начелник Градске управе града Шапца Александар Јовановић истиче да је Град Шабац донео Одлуку о држању домаћих животиња како би поступио у складу са законским одредбама, али и како би на квалитетан, системски начин решио нагомилане проблеме у погледу држања животиња, заштите животиња, али и заштите грађана.

-Овом одлуком, у односу на претходну одлуку, обухваћене су и друге домаће животиње (копитари, папкари, живина и кунићи), као и кућни љубимци, те су прописана општа правила држања, тачније у којим просторима се могу држати животиње (двориште стамбене зграде, двориште породичне куће, заједничко двориште породичне куће и др.), као и обавезе држалаца животиња да објекти у којима држе животиње буду прописано удаљени од најближег стамбеног, односно пословног објекта на суседној парцели, те да за држање животиња прибаве сагласности власника станова, породичне куће и друго, наводи Јовановић.

Александар Јовановић


Између осталог, новом одлуком је прописано да се пси и мачке могу држати у стану, стамбеној згради и породичној кући и утврђена је забрана њиховог држања и остављања без надзора држаоца на балкону, тераси и лођи која припада стану, као и да се пси и мачке могу, изузетно, држати и у заједничким просторијама стамбене зграде, по претходно прибављеној сагласности свих власника станова. Такође је прописано да се на јавне површине моги изводити пси који су вакцинисани против беснила и трајно обележени, у складу са Законом.

-Утврђена је обавеза држаоца, односно лица које изводи пса на јавну површину да пса изводи на поводнику, као и да то лице сноси пуну одговорност за понашање пса на јавној површини, као и изузеци од обавезе ношења заштитне корпе за пса. Посебно је наведено под којим условима се могу држати и изводити опасни пси, јер нам је приоритетни циљ заштита и спокој грађана. Прописано је да се пас може пуштати са поводника да се слободно креће у парку и на другој јавној зеленој површини, и одређено је време када се пас може пуштати са поводника у парку и на другој јавној зеленој површини. У истом члану прописана је и забрана пуштања пса са поводника у делу парка и друге јавне зелене површине у којем се налази дечје игралиште и делу под цветним засадом. У том смислу су утврђени услови и начин коришћења „паркова за псе“ односно које радње су забрањене у „парковима за псе“ и јавним површинама. Прописана је обавеза држаоца, односно лица које изводи пса или мачку, да уколико пас или мачка, приликом извођења, на било који начин испрља јавну површину, испрљану површину без одлагања очисти. О постављању и одржавању опреме за одлагање фекалија паса и мачака у парку стара се предузеће коме је поверено обављање делатности уређења и одржавања јавних зелених површина, каже Александар Јовановић.

Казнама за неодговорне власнике бавићемо се у наредном броју „Гласа Подриња“.
M.M.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa