Инфо

22. јун 2023.22. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАНА 21. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА

Ребаланс због већих прихода

„Независни ревизор је дао позитиван извештај за пословање града. Поносан сам што су у прошлој години урађене велике капиталне ствари“ навео је градоначелник Шапца Александар Пајић. „Ова седница Скупштине за нас је била значајна, због тога што смо предложили амандман за који сматрамо да је јако битан. Жао нам је што није усвојен, али постоји нада да ће се разматрати приликом планирања следећег буџета“ истакао је Драган Станковић, одборник Иницијативе Село - град
На, 21. седници Скупштине града, одржаној прошлог четвртка, усвојен је ребаланс буџета за ову годину, завршни рачун за претходну годину и још 18 тачака. Ребалнс буџета је рађен због нешто већих прихода од планираних.

-Завршни рачун је показао да је град изузетно добро пословао у претходној години и да смо 26 одсто буџета утрошили на капиталне инвестиције. Независни ревизор је дао позитиван извештај за пословање града. Поносан сам што су у прошлој години урађене велике капиталне ствари. Када се ради о ребалансу буџета за ову годину, разлог су пре свега средства која смо добили од Министарства за заштиту животне средине. Добили смо 150 милиона за санацију депоније на Дудари и то је највећи пројекат који смо ове године добили он неког министарства. Ми смо на то уложили још 50 милиона. За неколико дана ће бити расписана јавна набавка и верујем да ћемо врло брзо кренути са радовима, чији је рок за завршетак 12 месеци, навео је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Директори јавних предузећа изнели су информације о степену усклађености прланираних и реализованих активности из програма пословања за прва три месеца ове године. Негативан салдо изказала су два предузећа ЈКП “Стари град“ и ЈКП “Водовод“.

-ЈКП “Стари град“ имао је мање приходе бог сезонских послова који нису обављани. ЈКП “Водовод“ имао је дефицит због послова који су започети, али нису реализовани, пре свега због временских услова. “Водовод“ је почео да ради нову водоводну мрежу, урађено је више од 8 километара, а очекујемо да у току ове године буде урађено 22 километра, рекао је градоначелник Пајић.

На дневном реду важне одлуке
Председник Скупштине града Немања Пајић истакао је да је ова седница веома значајна и да се расправљало о важним темама. Сматра да се водио квалитетан дијалог о свим битним темама.
-Финансије су стабилне, што смо видели по извештају о завршном рачуну за 2022. годину. Имали смо и ребаланс из најбољег могућег разлога, а то је повећање прихода. Видели смо и како послују јавна предузећа. На овој седници смо донели и нова планска документа, што говори о развоју града, али и стратешка документа, као и одлуке везане за нормално функционисање установа у граду, рекао је Немања Пајић.


На овој седници од одборника опозиције учествовао је само Драган Станковић из Иницијативе “Село - град“, који је критиковао, али и давао конструктивне предлоге. Иницијатива је понела и амандман на ребаланс буџета - бесплатан градски превоз за све средњошколце из сеоских и две приградске месне заједнице. Амандман није прихваћен, али су добили договор да се тако нешто може планирати када се буде планирао буџет за наредну годину, као и да, уколико се таква одлука донесе, важиће за све средњошколце без обзира са ког подручја.

-Ова седница Скупштине за нас је била значајна, због тога што смо предложили амандман за који сматрамо да је јако битан. Жао нам је што није усвојен, али постоји нада да ће се разматрати приликом планирања следећег буџета, па чак и да се обухвате сви средњошколци, што ће Иницијатива “Село - град“ оберучке прихватити. Мислим да грађани не виде велике добробити од великог прилива новца у буџет. Уколико се овим темпом настави развој села требаће нам 40 година да достигнемо ниво на ком су села у Словенији сада, рекао је Драган Станковић.

Владајућа већина још једном је изразила жаљење што и остали одборници опозиције не учествују у скупштинским заседањима.

-Добро је да чујемо и глас опозиције. Ја заиста жалим што људи које су грађани бирали да их заступају у Скупштини града то не чине. Аргументима смо побијали све популистичке жеље опозиционих одборника, који за време своје власти нису ништа урадили. Политика коју град води у последње две и по године је политика реалних обећања и њихових испуњења, рекао је градоначелник.

Одборници су изгласали и оперативни план одбране од поплава на водотоцима другог реда на територији града, као и предлог одлуке о држању домаћих животиња и кућних љубимаца. Усвојен је и извештај о раду Савета за екологију и зелену економију града Шапца за прошлу годину, али и стратегија безбедности саобраћаја на путевима града Шапца за период од 2023. до 2026. године.
М.М.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa