Инфо

22. јун 2023.22. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Јавна презентација Плана унапређења мониторинга квалитета ваздуха у Шапцу

Европски мониторинг за здравији град

Мониторинг ваздуха у Шапцу врши од 1981. године на седам мерних станица: ЗЗЈЗ, Аутобуска станица, као део државне мреже мониторинга. ЗЈЗ Шабац је припремио предлог за унапређење мониторинга и извештавања грађана Шапца о квалитету ваздуха, који је упутио локалној самоуправи. Брже информисање грађана са јасним здравственим препорукама; Извештавање грађана о сатном индексу квалитета ваздуха (АQИ) путем апликације ШабацЕко
Представници Завода за јавно здравље одржали су у Центру за стручно усавршавање Јавну презентацију Плана унапређења мониторинга квалитета ваздуха у Шапцу у 2023. години. На резентацији су говорили помоћник директора за послове јавног здравља из области хигијене и хумане екологије спец. хигијене др сци. мед. Игор Драгичевић и дипл.инг. спец хемијских наука Душица Мијаиловић. Били су присутни и представници еколошких удружења, као и активисти и Шапца.

Др Игор Драгичевић је током презентације подсетио да ЗЗЈЗ мониторинг ваздуха у Шапцу врши од 1981. године и да се он тренутно спроводи на седам мерних станица: ЗЗЈЗ, Аутобуска станица, Касарна, Бенска Бара, Геронтолошки центар - као део локалне мреже мониторинга и Ватрогасни дом и Општа болница Шабац - као део државне мреже мониторинга.

-Главни извори загађења у Шапцу су: индустрија, саобраћај, индивидуална ложишта, грађевинарство и пољопривреда. Завод мери опште загађујуће материје у Шапцу, а то су: сумпор диоксид, азот диоксид, чађ, суспендоване честице ПМ 10 и ПМ 2,5 и укупне таложне материје са анализом тешких метала. Оно што је специфично за град Шабац је да се мере и концентрације амонијака и флуороводоника, навео је др Драгичевић.

Фото: "Глас Подриња"


ЗЈЗ Шабац је током прошле године припремио предлог за унапређење мониторинга и извештавања грађана Шапца о квалитету ваздуха, који је упутио локалној самоуправи. Према том предлогу циљеви унапређења мониторинга су: Брже информисање грађана са јасним здравственим препорукама; Извештавање грађана о сатном индексу квалитета ваздуха (АQИ) путем апликације ШабацЕко.
Проширење броја параметара који се мере и прецизнија идентификација индустријских извора загађења, стоји у Плану којије доступан на сајту ЗЗЈЗ.

Унапређење мониторинга квалитета ваздуха у граду Шапцу према предлогу ЗЈЗ Шабац у овој години подразумева: Набавку савремене фиксне аутоматске мерне станице са анализаторима за 8 параметара; Нова 3 секвенцијална узоркивача суспендованих честица ПМ2,5 и ПМ10; Унапређење постојећег мониторинга специфичних загађујућих материја; Израду апликације ШабацЕко која ће приказивати сатне индексе квалитета ваздуха, као и једноставне јавно-здравствене препоруке за понашање опште популације и посебно осетљивих група становништва које ће сачинити тим лекара специјалиста хигијене ЗЈЗ Шабац.

Питања и сугестије активиста су се односили на праћење препорука Светске уздравствене организације, усклађености параметара са прописима ЕУ, као и да ли ће град Шабац бити у плану републичког програма за унапређење ваздуха до 2030. године.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa