Инфо

28. септембар 2023.28. сеп 2023.
Фото: “Young Media”

Фото: “Young Media”

Породица, традиција, Бакингамска палата и наравно охридски бисер

Код њих су куповали многи председници, премијери као и прве даме. Два бисера су поклонили преко њиховог председника принцези Дајани и краљици Елизабети
Ване Талев, тренутни власник продавнице ручног рада на Охридском језеру, инспирисао нас је за причу о породици, традицији и охридском бисеру. Наиме, продавница је отворена 1924. године, отворио ју је његов деда. Истакао је да породични бизнис траје већ 99 година и да се преноси искључиво на мушко колено, а следећи је његов син.

Ване Талев у породичној радњи, Фото: “Young Media”


Затим смо попричали о Охридском бисеру, првенствено као симболу Македоније а касније Охридског језера као и самих њих.

Ване је рекао да охридски бисер и они нису само бренд у Македонији већ и у свету. Основа бисера је седеф односно сама шкољка премазана са специјалном емулзијом, та емулзија ради се од крљушти њихове рибе плашице. Свако зрно бисера се премазује искључиво ручно, пет до десет пута. Фактички због те емулзије долази име, тајна и традиција охридског бисера.

Такође незаобилазна тема су награде, сертификати, признања којих Ване има на претек, али која је њему највише значила?

-Врхунац нашег рада је златна медаља у Бриселу на Еуреци, у питању је светски сајам за ручни рад. У тадашњој конкуренцији било је цак 40 радова из целог света. Ипак за његову златну медаљу се одлучило 12 светксих најеминентнијих доктора наука управо због природног материјала и стопостотног ручног рада. То у свету нико сем ове породице не може да покаже-истакао је он.

Фото: “Young Media”


На крају смо се дотакли сарадњи и ко су људи којима је ова породица правила и продавала накит.
Код њих су куповали многи председници, премијери као и прве даме. Два бисера су поклонили преко њиховог председника принцези Дајани и краљици Елизабети. Принцеза је имала посебну жељу, док је краљица инсистирала на троредном асиметричном бисеру који је носила до краја, истиче Ване. Када је њихов пријатељ ишао у Бакингамску палату она је у част Македонској делегацији носила управо њихов бисер. То је част била првенствено за републику Македонију као државу, а касније и за нас као породицу која прави оригиналан охридски бисер.

Tекст је настао у оквиру Mediamocracy кампа одржаног у другој половини августа на Охриду у оквиру пројекта “Young Media” DW Академије.
Анђела Грковић и Милош Влаховић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa