Инфо

28. септембар 2023.28. сеп 2023.
Марко и Горан притекли у помоћ Грцима
ПРИПАДНИЦИ ОДЕЉЕЊА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ШАБАЦ ПО ПОВРАТКУ ИЗ ГРЧкЕ

Марко и Горан притекли у помоћ Грцима

Нека места су била евакуисана, а нека не. Ми смо били линија одбране између ватре и њих, прича двадесетједногодишњи Марко Савић. Била је припремљена и евакуација касарне у којој смо били смештени. Када смо се вратили са терена придружили смо се Грцима и Чесима који су гасили и успели смо да зауставимо пожар који се приближавао кампу, наводи Горан Савић
Марко Савић из Шапца и Горан Јовановић из Крупња били су део српског тима ватрогасаца-спасилаца који су током августа гасили пожаре у Грчкој. Тамо су провели 12 дана, свакодневно се борећи са ватром која је прогутала на хиљаде хектара, углавном шума. Српски тим је чинилио 46 ватрогасаца и два медицинска радника.

-Били смо стационирани на граници Грчке са Турском, у околини града Александрополиса, код села Суфли и Дадлија. Нека места су била евакуисана, а нека не. Ми смо били линија одбране између ватре и њих, прича двадесетједногодишњи Марко, који посао ватрогасца обавља годину и по дана и ово му је био први терен ван Шапца.

Марков колега тридесетседмогодишњи Горан ватрогасац је 11 година и до сада је учествовао у гашењима шумских пожара на више локација у Србији, али никада у иностранству. Ватре се нису плашили, а највећи проблем им је представљао неприступачан терен.

-Битно је да ништа не радимо на своју руку, а код оваквих пожара увек гледамо да заштитимо себе. Све акције су добро организоване и планиране. Били смо у сталној комуникацији путем радио веза. Првих дана смо ишли козјим стазама преко планине, у једном правцу по четири километра. Никада се овде нисам сусрео ни са таквим размерама пожара, ни са таквим тереном, наводи Горан.

Фото: "Глас Подриња"


Сликовито описује да је нагиб пута био такав да ако би испружили руке ишли би четвороношке. Поред тога носили су и напртаче са водом на леђима, а уз сву осталу опрему за гашење пожара, на себи су имали најмање 30 килограма терета.

-Један дан смо морали да се евакуишемо са терена у року од два минута. Проблем су нам правили ветрови, а горела је борова шума. Запаљена шишарка лети као пројектил десетине метара и пали следећу крошњу, у тренутку се ватра појави иза леђа. Била је припремљена и евакуација касарне у којој смо били смештени. Када смо се вратили са терена придружили смо се Грцима и Чесима који су гасили и успели смо да зауставимо пожар који се приближавао кампу, наводи Горан.

Српски тим отишао је у Грчку комплетно опремљен. Свуда су их пратили доктор и медицинска сестра, а по правилу камп има комплетну логистику како не би морали да зависе ни од кога. Ипак, организација тамо је била одлична.

-Ишли смо око 200 километара у једном правцу од кампа до места где смо гасили. Организација је била таква да су нам сваког дана на терен доносили куван ручак. Све је било баш добро уређено, наводи Горан.

-Српски тим је најчешће радио сам, али смо имали грчке водиче и некада смо ишли са њима у испомоћ. Са нама су били и тимови из Румуније, Бугарске и Чешке, некада смо радили заједно, али углавном смо гасили сами, каже Марко.

Иако напорно, Горану и Марку ово искуство је било непроцењиво. Поново би се одазвали на исти позив, а након њиховог повратка и многе колеге су изразиле жељу да притекну у помоћ први следећи пут када то буде било потребно.

-То је део моје каријере који ћу памтити и о ком ћу причати читавог живота. Тамо смо упознали колеге из других градова Србије, разменили смо контакте, када некоме буде требала помоћ увек ћемо прискочити. Чак сам у Грчкој срео и колеге које нисам видео од обуке пре 11 година, каже Горан.

Пријем за Горана и Марка организовали су начелник Одељења за ванредне ситуације Шабац Иван Спајић и командант ватрогасно-спасилачког батаљона Шабац Бојан Милинковић. Том приликом су похвалили ватрогасце из ОВС Шабац и њихово залагање.

-Велико је и хумано дело ићи у другу земљу да би се помогло становништву те земље. Радили су на захтевним и озбиљним интервенцијама. Пожари у Грчкој су били огромни, са великим материјалним штетама, али и са људским жртвама. Марко и Горан су се одмах одазвали позиву и несебично притекли у помоћ народу Грчке. Припадници ОВС Шабац до сада нису ишли у Грчку, Марко и Горан су били први, а њихово позитивно искуство пренели су колегама и ако буде требало да се иде поново велики број људи би се пријавио да иде, наводи начелник ОВС Шабац Иван Спајић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић похвалио је велику заинтересованост вватрогасаца за одлазак у Грчку. Ангажовање је било на добровољној бази, али знајући да ће терен бити тежак и интервенције напорне и захтевне били су потребни млађи и физички спремнији људи.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa