Инфо

17. август 2023.17. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Обележена 217. годишњица Мишарског боја

Место стварања модерне српске државе

„Бој на Мишару један од најважнијих у нашој историји, јер превазилази побудну против тлачења дахија и представља организован напад на регуларну турску војску, што је подстакло српску револуцију у годинама које су уследиле“, рекао је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борчка и социјална питања Зоран Антић
Централна свечаност, поводом обележавања 217. годишњице Мишарског боја, одржана је код споменика „Карађорђу и мишарским јунацима“. Свечаности су присуствовали представници града Шапца, Владе Републике Србије, Министарства одбране, Општине Богатић, Мачванског управног округа, Епархије шабачке, чланови Задужбинског друштва “Први српски устанак” представници градских институција и бројни гости. Положени су венци у част страдалих за слободу и изградњу модерне српске државе. Државну церемонију предводили су државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борчка и социјална питања Зоран Антић и в.д. помоћника министра Милош Ковачевић.

Фото: "Глас Подриња"


Фото: "Глас Подриња"


Након полагања венаца изведена је химна Републике Србије, у уметничком програму наступиле су чланови Омладинског позоришта ,,Вожд” са Мишара. Државни секретар Министарства рада, борачка и социјална питања, Зоран Антић подсетио је присутне на славну историју и прошлост српског народа.

Фото: "Глас Подриња"


Фото: "Глас Подриња"


-Прослава 217 година боја на Мишару који се одиграо у августу 1806. године под вођством вожда Карађорђа, попа Луке Лазаревића и других највиђенијих Срба тога времена. Они су управо на овом месту однели једну од најзначајнијих победа Првог српског устанка, што је утемељило стварање независне српске државе на Берлинском конгресу. Бој на Мишару један од најважнијих у нашој историји, јер превазилази побудну против тлачења дахија и представља организован напад на регуларну турску војску, што је подстакло српску револуцију у годинама које су уследиле- истакао је државни секретар Антић.

Обележавање годишњице Мишарског боја, Фото: "Глас Подриња"
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa