Инфо

17. август 2023.17. авг 2023.
Флоријан из Дизелдорфа у Јаловику
46 САЗИВ ЈАЛОВИЧКЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ

Флоријан из Дизелдорфа у Јаловику

Међународни углед ликовна колонија у Јаловику брани већ 46 лета. Сликари и уметници свих склоности походе село знано широм планете. Гостопримство и прелеп крајолик надахњују генерације оних који хрле до села у Општини Владимирци. Министарство културе, Општина Владимирци и библиотека Диша Атић негују чедо које је заљуљао Милован Шујић и пар визионара. Овога лета уз уметнике из Београда и Новог Сада у Јаловику је боравио и Флоријан Фауш, Швајцарац који живи у Дизелдорфу импресиониран колонијом и крајоликом све преточио у дела не кријући одушевљење овим сазивом колоније:

- Све је било очаравајуће, од стварања и дружења до прелепих предела па сам се овде осећао као код своје куће. Био сам већ у Србији у Београду али ово искуство је тешко пренети до кичицом, говорио је уметник питоме природе.

Окружени делима која немушто говоре о летима која су протекла и у предању дотекла до импресивног броја, у раму дружења, надахнућа, топлине гостопримства који овај крај чини незаборавном успоменом. Да живи и Јаловик и колонија лепота Посавине зрнима која рађају поштоваоце уметности у своје окриље позове уметнике попут Флоријана Фауша који је на пречац побрао све симпатије.


Селектори Ивана Драгосављевић и Душан Стипић Дудварски су имали своје задовољство избором уметника али и шармом саме колоније пошто нису први пут у Јаловику:

- Људи су фантастични, простор је диван што нас инспирише а по један рад остаје овде у колонији. Оваква окупљања значе много за уметнике који имају прилику да се огледају и истински уживају и у стварању и у дружењу, говорио је Душан Стипић Дудварски.

Уз само стварање доказаних уметника, пленила је и дечија сликарска радионица а сви одреда су уживали а један дан је за инспирацију имао Црвени крст. Кристина, Драгана, Реља су свако из свог угла истицали да воле да цртају и сликају, друже се и да притом слушају своје срце можда и будућа позната сликарска имена. Уз школарце огледала су се и деца ПУ „Сунцокрети“.



Да све остане у богатој успомени и одбрани светски углед јаловичке колоније употпунио је излет у простор древног манастира Каона са пребогатом околином.

По 46. пут исписана је позивница за ново окупљање наредне године у свет слике и непресушних инспирација које је изнедрила колонија која је ово село у свету уметности исписала великим словима широм планете.
С.К.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa