Инфо

17. август 2023.17. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Музеј на Мишару добио нову сталну поставку

Мишар, прошлост, садашњост, будућност

На годишњицу славног Боја на Мишару, 13. августа, свечано је отворена нова музејска поставка у реконструисаном објекту Дома културе. Поставка је креирана као свеобухватна мишарска прича која чека да буде испричана, те увидом у све њене целине посетиоци ће се поново сусрести са Карађорђем и мишарским јунацима. Мишар као инспирација наставиће да надахњује и генерације које долазе, истакао је ауторски тим поставке.

Фото: Приватна архива


„Израда поставке део је пројекта ,,Мишар, прошлост, садашњост, будућност“, започетог 2021. године који је подржало Министарство културе у оквиру програма ,,Градови у фокусу 2021“, као и Град Шабац. У почетној фази у потпуности је реконструисан Дом културе Мишар, у наредној фази, циљ Града Шапца, Народног музеја и Туристичке организације Шапца је рад на даљој промоцији мишарског комплекса (Дом културе, Мишарска галерија, Стална поставка Бој на Мишару, Споменик ,,Карађорђу и мишарским јунацима“), стварањем јединствене туристичке понуде која ће свим посетиоцима пружити квалитетан доживљај и проширити знање о овом значајном историјском догађају. Савремена музејска поставка посвећена Боју на Мишару, треба да знатно допринесе остварењу овог циља“. На крају, треба истаћи и да нова стална поставка не би угледала светлост дана без преданог рада читавог колектива Народног музеја, али и бројних других субјеката који су сви заједно дали велики допринос да се један овако значајан посао приведе крају, наводи историчар Дејан Живановић.


Пројектом нове сталне музејске поставке Мишару руководила је директорка Народног музеја у Шапцу Мирјана Перић, а чланови пројектног тима били су историчари Бранислав Станковић и Дејан Живановић. Сценографију поставке урадила је Владислава Мунић Канингтон, док је поставку дизајнирао Дамир Влајнић.

Фото: "Глас Подриња"


Ауторски тим радио је на креирању поставке од марта до августа 2023. године, а постављена је у Дому културе Мишар у ком је била смештена и претходна музејска поставка.

Фото: "Глас Подриња"


Поставку свечано је отворио градоначелник Шапца др Александар Пајић и поручио да је обавеза да се чува и баштини све оно што је наслеђено од предака.

Фото: "Глас Подриња"


-Цена слободе града Шапца, Србије је плаћена великим жртвама и то генерације које живе у миру и слободи, као и генерације које тек долазе треба да знају. Уз обележавање Мишарске битке ми отварамо и нову сталну поставку. Раније смо обећали да ћемо са државом реконстурисати руинирани објекат, што је и учињено протекле године. Сада је и добио нов живот уз сталну поставку. Циљ Града Шапца у наредном периоду је рад на даљој промоцији мишарског комплекса, стварањем јединствене туристичке понуде која ће свим посетиоцима пружити квалитетан доживљај и проширити знање о овом значајном историјском догађају- рекао је градоначелник Шапца и захвалио се тиму Народног музеја у Шапцу на поставци.

Фото: "Глас Подриња"


Фото: "Глас Подриња"


-Сјајан стручни тим уз подршку Министарства културе је поново оживео славну прошлост. Драго ми је што ће пре свега основци из Шапца, али и других делова Србије имати прилику да сазнају више о својој историји.

Фото: "Глас Подриња"


Од првог септембра Музеј ће бити стално отворен за све посетиоце, најавио је градоначелник Пајић.
Нова стална музејска поставка ,,Бој на Мишару“, део је понуде Народног музеја у Шапцу, а средства за опремање нове поставке обезбедили су Град Шабац и Министарство културе на Конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката из области откривањa, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, коришћења и управљања музејским наслеђем у 2023. години, за пројекат ,,Стална музејска поставка Бој на Мишару“ Народног музеја у Шапцу.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa