Инфо

20. јануар 2022.20. јан 2022.
Истински лавови
ЗАНИМЉИВОСТИ: КУП АФРИКЕ

Истински лавови

Сиера Леоне је једна од сирмашнијих афричких држава, кроз историју позната као центар трговине робљем, држава извозник дијаманата, зависна од стране помоћи и уз свеприсутну неједнакост у расподели богатства. Становништво је недовољно образовано, у већини ослоњеног на некомерцијалну пољопривреду. Спорт је на нивоу развоја државе, међутим недавно су фудбалери ове државе изборили трећи пут у историји пласман на Куп афричких нација изненадивши све.

Фудбалски савез није имао новца за превоз и до Камеруна, земље домаћина, те су до тамо морали чамцима. На одласку су им навијачи буквално љубили стопе. Жреб их је сврстао у најтежу групу са: Алжиром (браниоцем титуле), Обалом Слоноваче (једним од главних фаворита) и Екваторијалном Гвинејом. Тим састављен од играча из слабијих тимова Африке и нижелигашких клубова Европе у прва два кола изборио је два ремија. Уз мало среће и много херојства играли су нерешено против великих фаворита Алжира (0:0) и Обале Слоноваче (2:2, враћајући се два пута из заостатка). Сваки успех су пропратили сузама, као и интонирање националне химне. Голман Камара се истакао одбранама, једним заустављеним пеналом, а реч је о момку који наступа у лиги Сиера Леона.

Било како било, нико им није давао шансе да се уопште пласирају на Купа афричких нација, а вечерас (четвртак) у последњм колу групне фазе траже победу против Екваторијалне Гвинеје за пласман у осмину финала, што би био највећи успех у историји ове државе.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa