Инфо

20. јануар 2022.20. јан 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

УСВОЈЕН ОПШТИНСКИ ДОКУМЕНТ О ЗИМСКОМ ОДРЖАВАЊУ САОБРАЋАЈНИЦА

Без промена у програму

Према речима начелника одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру Драгана Милинковића овогодишњи програм зимског одржавања је у потпуности идентичан претходном. У њему је предвиђено да ће за ову област бити потребно издвојити укупно око 8,3 милиона динара од чега је за чишћење снега са набавком и посипањем посипног материјала планирано готово 6 милиона. За крпљење локалних и некатегорисаних путева и улица биће издвојено нешто више од 1,5 милиона динара док су за хитне интервенције планиране 832 хиљаде
Крајем прошле године Општинско веће усвојило је предлог Програма зимског одржавања општинских, некатегорисаних путева и улица који ће се примењивати до половине марта, односно од новембра до 31.децембра 2022. Циљ доношења овог документа је одржавање путева у зимским условима и превазилажење тренутних оштећења на саобраћајницама која су последица атмосферских падавина.
Према речима начелника одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру Драгана Милинковића овогодишњи програм зимског одржавања је у потпуности идентичан претходном. У њему је предвиђено да ће за ову област бити потребно издвојити укупно око 8,3 милиона динара од чега је за чишћење снега са набавком и посипањем посипног материјала планирано готово 6 милиона. За крпљење локалних и некатегорисаних путева и улица биће издвојено нешто више од 1,5 милиона динара док су за хитне интервенције планиране 832 хиљаде.

Дискутујући о изазовима у области чишћења снега на саобраћајницама и јавним површинама начелник надлежног одељења истакао је да увек има незадовољних појединаца те да је нормално да у тавким условима какви су били прошлог месеца, приликом првог озбиљног снега буде проблема као и да је немогуће свугде стићи истовремено.

–Некада очекивања грађана у свим деловима општине нису била као данас. Људи су постали помало размажени и неће да мрдну ни прстом а хоће да им се прочисти до степеништа и улаза у кућу. Или, када ангажовано предузеће очисти пут, оно што остане на улазу у дворишта сада је велики проблем а не тако давно су све сами чистили, нико није долазио. Говорим о некатегорисаним путевима- изјавио је Милинковић.

Одговарајући на питање председника већа Душана Илинчића о могућностима враћања на стари начин функционисања који би подразумевао да и мештани учествују у чишћењу својих приоритетних малских путева он је подсетио да још увек није донета адекватна одлука по којој би неке ствари у досадашњој пракси биле промењене и прилагођене.

–Раније смо месним заједницама обезбеђивали гориво а они су се сами организовали за чишћење и тако би требало да буде и даље јер се ради о некатегорисаним путевима а не јавним у које спадају општински путеви и улице за које смо у потпуности надлежни. Општина може само да помаже што се тиче одржавања колико је у њеној могућности. Садашња пракса не може да се издржи. Још се сада често дешава да су мештани незадовољни јер су навикли на другачији начин радова и сада очекују да ће све неко други урадити уместо њих- сматра начелник одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру.
Крчење обала и одржавање канала на некатегорисаним путевима је у обавези власника парцела, али и у овој области се прописи најчешће непоштују.

–Ми одрадимо оно што је до нас и онда се на терену дешава да канали због небриге и бахатости буду у потпуности затрпани, па вода иде по сред пута. И они се онда буне и крив им је неко други. Али, када би се примењивала друга правила и када би казне биле веће, реалне за оне који не исеку обалу и да је плате, онда би се сви другачије опходили према својим обавезама и путеви би нам дуже трајали. Али, нека казна буде и на садашњем нивоу, када би инспекција радила свој посао и писала казне, ситуација би била потпуно другачија- оценио је Милинковић.

Председник Општинског већа сматра да је неопходно да локална самоуправа уради нешто у циљу растерећења и да грађани једним делом учествују у чишћењу и одржавању тих путева.

–Треба све сагледати и о свему размишљати да би мрежа могла да функционише, да би били што ефикаснији и боље реаговали. У моменту је немогуће обезбедити истовремено да машине прокрче путеве и у Баталагама, и у Ћуковинама, у Голочелу и у Драгињу...Такође, увек се у селу нађе неколицина оних који неће да исеку обалу а додатни проблем представљају нерешени имовинско-правни односи и онда немамо начин да казнимо те неодговорне. Све су то ситуације које треба превазилазити. Морамо наћи решења. Доста путева је у међувремену и асфалтирано а сада ћемо доћи и ту у проблем јер ће нам зарасти за коју годину због праксе да онај који има њиву поред пута наорава на пут у жељи да њиву прошири што више и то је честа слика- рекао је Илинчић.

Са оценом да је потребно наћи решење и донети одлуку примењиву у пракси сложио се и Миодраг Тадић, начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај, туризам, опште и јавне послове. Он је поручио да надлежне са једне стране обавезује закон и прописи према којима треба донети одређене одлуке а са друге је ту живот, пракса коју је локална самоуправа на неки начин својевремено увела, па је сада веома тешко од грађана тражити да одржавају некатегорисане путеве, да копају канале, купују камен за насипање, као што је то било уобичајено пре неколико година.

–Сада је то кроз ове програме на себе преузела локална самоуправа. Да вратимо назад није једноставно и требало би добро размислити. Да заједно нађемо модел који може бити примењив у пракси, на терену, који може да живи, да буде одржив. Имаћемо проблем како год да одлучимо. Наравно да је увек проблем и недостатак новца, али да ли су и грађани у ситуацији да могу или не могу да учествују, не знам. Тачно је да ми треба да донесемо одлуку о општинским путевима као и посебну одлуку о некатегорисаним и да ту дефинишемо шта ко ради и шта је одрживо- поручио је Тадић додајући да ништа неће значити уколико се донесе одлука која је непримењива у пракси.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa