Инфо

20. јануар 2022.20. јан 2022.
Фото: Јадранко Губелић, Докторка Марина Лазић

Фото: Јадранко Губелић, Докторка Марина Лазић

ЕСТЕТСКА МЕДИЦИНА САМО У ОРДИНАЦИЈАМА

По “инјекције лепоте” само код лекара

“Доктори који могу да обављају ове процедуре морају да имају завршене адекватне едукације и да поседују сертификате као доказ тога. Када се користе нерегистровани препарати може доћи до алергијских реакција. Такође, ако се препарати нестручно примењују или се ради у условима који нису стерилни може доћи и до некроза и инфекција. Пацијент некада нема реалну слику себе и увек тражи и жели још. Зато је ту доктор који мора да буде одговоран и прати естетске критеријуме” наводи доктор стоматологије и естетске медицине Марина Лазић
Стандарди лепоте временом се мењају. Нажалост, последњих година све је заступљенији вештачки изглед, који као тренд дикитрају ријалити и естрадне звезде. Све млађе девојке желе да имају повећане усне, а “пегла” се и најмања бора. Како немају сви новца за сигурне третмане, а ни знања о томе до каквих компликација може доћи, често се одлази у козметичке, па чак и фризерске салоне по “инјекцију лепоте и младости”. Процедуре неретко обављају недовољно стручна лица која ни сама нису свесна последица које могу настати. Уз све то, користе се и фалсификовани кинески препарати.

Због учестале појаве да се антиејџинг процедуре овављају у козметичким и другим салонима Министарство здравља је, у мају, издало саопштење којим су обавестили да медицинске процедуре могу обављати искључиво у здравственим установама и приватној пракси која је основана као општа или специјалистичка ординација доктора медицине, доктора стоматологије, односно поликлиника, а којима је за обављање одређених антиејџинг процедура Министарство здравља издало дозволу. Ове процедуре су: ињектирање дермалних филера, примена ботулин токсина (ботокс), лифтинг нитима, ПРП техника, мезотерапија, хемијски пилинг, колаген индукциона терапија (дермоабразија и микронидлинг), карбокситерапија и електромагнетна зрачења.

Кључ је у умерености
-Постоје фантастичне ствари у естетској медицини, које су одлична врста превенције и рехабилитације старења и које се често раде, али се не уочавају на први поглед. Управо то и јесте поента – да буде умерено, да се стари на леп начин. Старење се не може зауставити, али може се изгледати неговано и лепо, могу се побољшати ситне неправилности и на крају се осећати задовољније. Треба неговати природност и старити у складу са цртама лица. Бити умерен, радити све постепено, без претеривања и то може много да утиче на самопоуздање. Нажалост, преплављени смо негативним примерима са ТВ-а, док са друге стране имамо прелепе жене из јавног живота за које нико не зна да су нешто радиле на лицу, а јесу, али са мером, истиче др Марина Лазић.


-Доктори који могу да обављају ове процедуре морају да имају завршене адекватне едукације и да поседују сертификате као доказ тога. Морамо непрестано да се усавршавамо, због тога што медицина напредује и мења се. Конгреси, симпозијуми, индивидуалне радионице су саставни део нашег професионалног развоја како бисмо стално били у току и пратили најновија дешавања. Само тако можемо да пружимо најбољу услугу нашим пацијентима, наводи доктор стоматологије и естетске медицине Марина Лазић.

Наша саговорница наводи да је за успешан захват неопходно познавати анатомију лица, али да је исто тако важно и коришћење регистрованих препарата, који су прошли клиничка испитивања и који су одобрени од стране Министарства здравља. Јавна је тајна да се код нас не преза од употребе кинеских фалсификованих препарата, који су знатно јефтинији од оригинала, што може бити знатно више плаћено нарушавањем здравља.

-Не желим да комнентаришем рад других, свако је одговоран за своје поступке. Ипак, морају и пацијенти да схвате да препарати имају своју набавну цену, а битна је и стручност и године које доктор уложи у усавршавање. Када се користе нерегистровани препарати може доћи до алергијских реакција. Такође, ако се препарати нестручно примењују или се ради у условима који нису стерилни може доћи и до некроза и инфекција. Неке компликације остављају трајне последице, као што је нектроза,односно одумирање ткива. Уколико се препарат убризга у крвни суд може до вести до оклузије крвног суда, али и до трајног слепила јер филер “путује” и може да зачепи крвни суд у близини ока, наводи др Лазић.
Имала је и сама искуства у лечењу туђих грешака. Решавале је велике отоке настале применом филера, као последица алергијских реакција и “топила” хајалуронске филере услед прекомерне употребе. На срећу, постоји препарат, хијалуронидаза, који може да разгради филер.

за успешан захват неопходно познавати анатомију лица, али да је исто тако важно и коришћење регистрованих препарата, који су прошли клиничка испитивања и који су одобрени од стране Министарства здравља


-Потребно је адекватно и правовремено одреаговати и код компликација. Постоји прецизна терапија која се даје како би се зауставила даља прогресија стања. Битно је на време дијагностификовати и лечити компликацију, ако до ње дође, а не само обавити процедуру. Констатан бол у регији где је рађена процедура, промене на кожи које не пролазе ни након седам дана или се погоршавају или губитак функције те регије знак су да се треба обратити стручном лицу, јер је вероватно дошло до неке компликације, каже др Лазић.

Када се погледа лице многих жена (а и понеког мушкарца) помисли се да су претерали са захватима рађеним на лицу. Отекло лице, превелике усне, остављају утисак као да је особа која их носи баш желела да се види да је она “радила на себи”. Наравно да се поставља питање и који је део одговорности на лекару који дозволи да му пацијент овакав изађе из ординације.

-Постоје нека правила. Процедуре се не изводе особама млађим од 18 година, трудницама, дојиљама, особама са одређеним аутоимуним болестима или са бројним алергијским реакцијама. Већина процедура се не ради ни пре 25. године. Ипак, све је индивидулано и зависи и од генетике, неге и начина живота. Са друге стране, важно је и да се не ради само по жељи пацијента. Пацијент некада нема реалну слику себе и увек тражи и жели још. Зато је ту доктор који мора да буде одговоран и прати естетске критеријуме. Дешавало се да девојке дођу и траже да им се уради нешто што им уопште није потребно. Наравно да тако нешто нећу прихватити, истиче др Лазић.

Разлог за одлазак на неку од ових процедура не треба да буде мода, нити то што су сви из друштва већ урадили. Др Лазић саветује да се корекције врше уколико се осећа несигурност по питању ситних несавршености на лицу или када особа жели да изгледа неговано и одморно. Неинвазивном естетском медицином то се решава брзо и не пролази се кроз дуг период опоравка, као после операција. Као погрешне разлоге наводи жељу да се види да је на лицу рађен захват и када се претера.
M.M.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa