Инфо

27. јануар 2022.27. јан 2022.
САВЕТИ

Прихрана стрних жита

Пре прихране и пре сетве, неопходно је да се уради агрохемијска анализа земљишта. На основу анализе, односно садржаја лако приступачног азота и других хранљивих елемената у земљишту као и киселости, даје се препорука за врсту, време и количину непходних хранива
Прихрана стрних жита је веома важна агротехничка мера, која се изводи у раној фази вегетације односно рано у пролеће.

Пре прихране и пре сетве, неопходно је да се уради агрохемијска анализа земљишта. На основу анализе, односно садржаја лако приступачног азота и других хранљивих елемената у земљишту као и киселости, даје се препорука за врсту, време и количину непходних хранива.

Прихрана се заснива на следећем:
- потреби биљака за интезивнијом исхраном појединим хранљивим елементима
- планираног приноса
- предусева
- плодности земљишта
- временских услова ( падавина )
- производног потенцијала сорте
- предсетвеног ђубрења ...

По правилу стрна жита се прихрањују два пута азотним ђубривом. Трећа прихрана је ретка и зависи од стања усева и услова гајења и обично је фолијарна.

Прва прихрана се изводи што раније, већ крајем зиме или рано у пролеће, када то временски услови дозволе. По правилу се не врши пре 15 фебруара.

Друга прихрана се изводи у фази интезивног раста стабла до појаве класа.

Трећа, у колико је потребно у време класања и то фолијарно. Ова прихрана утиче делом на принос а делом на квалитет.

Приликом прихрана стрних жита, приоритет имају парцеле које нису ђубрене са NPK ђубривима, раније посејан усев, усев оштећен од мраза или воде.

Од планиране количине хранива, првом прихранов се употреби 60 % а другом преосталих 40 %. Не треба претерати са количином азота у прихрани како би надокнадили неунету количину предсетвено, јер сувишак азота у земљишном раствору, може да делује штетно у раним фазама раста и развића, изазивајући неравномеран развој појединих органа пшенице тј. јаче се развија надземни део биљке него корен. Тако недовољно развијен корен не може за време суше да нормално снабдева водом надземни део, па зрно постаје слабо наливено и принос се смањује. Превелика количина азота може нанети веће штете него недовољна. Прекомерна количина азота може довести до полегања, неотпорности усева и напада болести, што све доводи до смањења приноса.
Дипл. инж. ГОРДАНА РЕХАК

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa