Инфо

17. новембар 2011.17. нов 2011.
БИБЛИОТЕКА ШАБАЧКА

ИСТОРИЈСКА ПРИЧА НАЈДУБЉИХ ОСЕЋАЊА

Светлана Велмар Јанковић, прошле среде, 9. новембра, представила је своје нову књигу „Капија Балкана“. О овом историографском делу, поред ауторке, говорио Иван Радосављевић, уредник у „Стубовима културе“
Капитално дело Светлане Велмар Јанковић „Капија Балкана“ историографско је дело са компонентом личног, емотивног, интуитивног, присног разумевања. Прича о Београду, његовом развоју, људима који су га градили, рушили, бранили, освајали, о онима који су га оплемењивали лепотом и знањем, од настанка па све до Првог светског рата.
Прави књижевни топоним, онако као Даблин код Џојса или Буенос Ајрес код Борхеса, како је истакла Соња Бокун Ђинић, директорка Библиотеке шабачке, на својих 620 страна богато илустрованих са индексом појмова и топонима, као и списком одабране литературе, књига је најдубљих оданости и искрених осећања.
- Из ње може да се учи јер је књига прегледна, доследна и разумљива, информативна, апсолутно поуздана у свему ономе што истиче као чврсту чињеницу. Додатна вредност почива у гласу којим је овај текст исприповедан, гласу који припада личности наратора или водича. Тај глас никако није неутралан. Он је личан топао, пријатељски настројен охрабрујући, допадљив и заводљив на свакој страници. „Капија Балкана“ оставља уверљиво живе утиске током читања, а ми сами остајемо подстакнути, заинтересовани, обогаћени и везани за ову књигу којој ћемо се тек враћати ““ рекао је Иван Радосављевић, уредник у „Стубовима културе“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa