Инфо

7. април 2022.7. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЈОШ ЈЕДАН УСПЕХ КОЦЕЉЕВАЧКИХ СРЕДЊОШКОЛАЦА

Друго место на републичком такмичењу из статистике

Андрија Пантелић, ученик четвртог разреда смера економски техничар у Средњој школи у Коцељеви освојио је друго место на републичком такмичењу из статистике
Сваке године се на нивоу заједнице економских школа организује државно такмичење из овог предмета који је, како кажу предавачи, и стручног и општег карактера. Ове године је надметање одржано у Земуну а на њему је учествовало 12 школа и њихових представника.

Професорка Маријана Бајић каже да се већ из овог податка може доћи до закључка да нема много ентузијазма и храбрости да се на једном тако озбиљном такмичењу појави више школа и ђака.

-Статистика је можда једна од најтежих грана у економији. Није било много интересовања јер је за учешће на такмичењу потребно мало више рада, ентузијазма, амбиције и храбрости да се на једном таквом такмичењу појави- објашњава професорка Бајић.

Међутим, Андрија и његова разредна имали су довољно храбрости и знања да учествују на такмичењу на којем су били представници школе са најмањим бројем ученика економске струке. То их није спречило да освоје друго место, иако су их тек четири бода делила од прве позиције.

-Нисмо незадовољни са освојеним другим местом на том такмичењу у одличној конкуренцији, у конкуренцији свих одличних ученика, амбициозних, оних ђака који на прво место стављају економију и економско звање и знање на прво место- истакла је Бајић.

Андрији је за другу позицију било довољно да прикупи 76 бодова, четири мање од првопласираног такмичара. Добио је прегршт признања али и личну сатисфакцију за свој рад и труд, задовољство.
Говорећи о утисцима овај деветнаестогодишњак каже да су тестови ове године били тежи у односу на претходне, те да се међу задацима нашао један са факултета који нико од такмичара није успео да реши.
-Али, све у свему, задовољан сам својим пласманом. Наравно, увек може боље. То су неке ситне грешке или превиди који су довели до тога да ипак не освојим прво место. Али,ово је ипак фантастично искуство, лепо дружење- сматра Андрија.

Са његовим мишљењем слаже се и професорка Маријана која је потврдила да су задаци били нешто захтевнији те да чињеница да су такмичари максимално искористили три сата предвиђена за рад и решавање тестова довољно говори у прилог тој тврдњи.

-Један од задатака јесте био са економског факултета са вежби из статистике. Андрија је направио неке ситније пропусте у раду, али је једини који је тај задатак на свој неки начин откључао, покушао да га реши и добио одређени број бодова на том поступку. Има и треме у свему томе која уради своје. Ја сам на крају заиста презадовољна. Ово јесте и мој за сада, после 16 година рада, највећи успех, а надам се да ће бити још бољих резултата. Чини ми се да смо на добром путу, и колеге у школи укључујући и мене, да заиста вредно и предано радимо и покушавамо да генерације научимо свему ономе што знамо и за шта смо плаћени и што волимо да радимо- поручила је професорка Средње школе у Коцељеви која има жељу да следеће године буде домаћин овог такмичења на државном нивоу.

ОЗБИЉНИМ РАДОМ ДО УСПЕХА НА ТАКМИЧЕЊИМА
Коцељевачка школа има много искуства и успеха на разним такмичењима. Било је у њеној историји значајних признања, награда, освојених такмичења. Посебно су били успешни профили занатског карактера машинске струке али и ђаци пољопривредне која је у задњих неколико година све популарнија међу свршеним основцима.

О најновијем успеху коцељевачких средњошколаца професорка Бајић напомиње да на такмичењу из статистике нема вештине код ученика већ је реч искључиво о знању.

-Када се упустите у ову авантуру идете у њу и не знате шта вас очекује. Имате само нека искуства из претходних година, али то никада није исто и та искуства ранијих генерација не морају ништа да значе- објашњава Маријана. Онлајн а потом ни комбинована настава нису умањили квалитет средњег образовања у коцељевачкој школи. Тако тврди Андрија и верује да онај ко хоће да учи не тражи разлог нити изговор да то не чини.

-Није ми то представљало велики проблем. Шта више, можда ми се и допало, јер ипак могао сам да се фокусирам на одређене предмете који су ми занимљивији, наравно не занемарујући остале. Што се тиче припрема из статистике то није предуго трајало и није ми било превише захтевно. У трећој години и сада, кроз четврту смо и професорка и ја радили као и други ученици на часовима статистике, тако да све то за мене није био превелики изазов. Што се тиче самог рада са разредном рекао бих да је атмосфера била опуштена али радна, маскимално посвећена. Озбиљно смо схватили то такмичење и тако се и припремали- истиче Андрија.

За свог ученика професорка Бајић каже да је вредан и радан, спреман да учи, и да верује да освојено друго место из статистике није крај јер је пред њим ново такмичење из рачуноводства за које се спремао темељно.

-Предстојеће такмичење из рачуноводства је била моја прва жеља. Моја очекивања што се тиче тог такмичења су велика. Надам се најбољем али видећемо како ће то на крају све испасти- одговара овај матурант.

ДА У МАЛОЈ СРЕДИНИ ЗАЈЕДНО СТВАРАМО ВЕЛИКЕ РЕЗУЛТАТЕ
Андрија Пантелић је одличан ученик. У дневнику поред његовог имена стоје искључиво петице. Пре четири године, када је уписао Средњу школу у Коцељеви, није ни слутио да ће постати другопласирани у републици. На самом крају основне школе размишљао је да упише Гимназију. Почео је да размишља чиме би желео да се бави, шта да упише после средње школе и схватио да би то могао бити Економски факултет. Убрзо је одустао од гимназијског образовања и одлучио да ће његов пут до звања дипломираног економисте ићи преко коцељевачке Средње школе и смера економски техничар. И, није се покајао. Напротив. Сигуран је да је направио прави избор.

-Као ученик завршног разреда слободно могу да кажем да носим са собом из ове школе огромна знања. Сви професори који су ми предавали изузетно су посвећени свом послу. Једноставно још увек постоји та предрасуда о Коцељеви као малом месту и малој школи у њој, и многи мисле да је боље уписати негде школу у другом месту, у граду. Али, ја мислим да ми овде нисмо ускраћени ни за шта. Ту су и резултати који потврђују оно о чему говорим. У надметању са другим школама, већим, ми постижемо одличне резултате. То је довољан разлог да ученици завршног разреда основне школе не беже од уписа Средње у Коцељеви и сматрам да, уколико желе, могу да науче све што им је потребно и неће ни за шта бити ускраћени- поручио је будући студент Економског факултета.

Да су ђаци који упишу факултет након завршене средње школе у Коцељеви успешни студенти потврђује професорка Маријана која са поносом истиче да је недавно постала колегиница са својом некадашњом ученицом.

-У просеку, преко 80 одсто свих ученика који заврше смер економски техничар успешно се не само уписују него и завршавају оно што су изабрали као животни позив. Све су то млади, успешни људи и налазе се у свим сферама друштвеног живота. За 16 година професорског рада, када имате такве ученике и испратите њихов пут, то је и лична сатисфакција за мене као професора, али и својеврсно признање овој школи која заиста има одличан правац у раду. Позивам овога пута све основце који су можда у дилеми шта одабрати да дођу код нас у школу, да у једној малој средини остваримо заједно велике резултате- рекла је професорка Маријана Бајић.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa