Инфо

7. април 2022.7. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЗЗЈЗ и КЗМ обележили Месец борбе против рака

Превенција малигних болести

Превенција и рано откривање рака су најуспешније оружје у борби против рака. У 2019. години на територији Мачванског округа 1.499 особа је оболело од малигних болести, а 861 особа је умрла. Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији
У оквиру обележавања Месеца борбе против рака као и промоције портала е-Здравље Министарства здравља РС, Завод за јавно здравље Шабац у заједничкој акцији са Канцеларијом за младе града Шапца, делили су здравствено васпитни материјал испред ТЦ „Рода“.

Према подацима Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака за 2019. годину, у свету је 19 милиона оболело од ове болести а девет милиона је умрло. У истој години у Републици Србији 42.290 особа је оболело од малигних болести а негде око 22 хиљаде је умрло.
-Према подацима Популационог регистра за рак Завода за јавно здравље у 2019. години на нашем округу 1.499 особа је оболело од малигних болести а 861 особа је умрла. Када причамо о малигним болестима које су један изузетно озбиљан здравствени проблем морамо истаћи да је један од најефикаснијих јавно-здравствених интервенција када је у питању контрола малигних болести превенција – истакла је Мастер јавног здравља Жељка Нинковић.

Активност коју спроводи Завод за јавно здравље усмерена је на промовисање здравих стилова живота али и подсећање суграђана о важности бриге о здрављу и одласцима на редовне превентивне прегледе.

-Подсетила бих суграђане Мачванског округа да уколико имају мобилне телефоне могу да скину апликацију коју су урадили стручњаци института за онкологију и радиологију Републике Србије а зове се онко.рс – додала је Жељка Нинковић.

Овом апликацијом омогућен је долазак до што тачнијих информација које се односе на малигне болести.

-На предлог Министарства здравља Влада Републике Србије усвојила је програм дигитализације у здравственом систему Републике Србије којим подразумева комплетну дигитализацију здравственог система. Позивам све грађане, како би себи олакшали пут кроз здравствени систем, да се региструју на порталу е-здравље – рекао је директор Завода за јавно здравље Шабац МСц. Др Бранко Вујковић.
Учешће у овој активности узела је Канцеларија за младе града Шапца истичући да учествују у активностима које се односе на бригу и унапређење здравља младих а истовремено и здравих стилова живота код младих.

-Данашња активност односи се и на промовисање ХПВ вакцине против хуманог папилома вируса који је узрочник ХПВ инфекције која једнако погађа и жене и мушкарце –додала је Мирјана Јањић директор Канцеларије за младе града Шапца.
Ж.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa