Инфо

1. децембар 2011.1. дец 2011.
СЕЋАЊА НА СТАРИ ШАБАЦ

УСТАЈ, ЖИВИ, БОРИ СЕ, НЕ КЛОНИ

Била је то крилатица учесника првог слета Дринске Соколске жупе одржаног од 20. до 28. маја 1923. године на спортском вежбалишту где је данашњи парк испред тада неизграђене зграде Соколског дома.
У рату опустошеном Шапцу добро организовано Соколско друштво борило се да сачува и ојача патриотски и спортски дух младих. Јурај Градов предводио је мушке чланове друштва, а Софија Уларђић женске. Лети су вежбали на отвореном, а зими по хладним ратом опустошеним магацинима. Управа друштва, за то време, прикупљала је прилоге за пројекат зграде и грађевински материјал тако да је Соколски дом отворен тек 1931. године. Колика је била повезаност између чланова друштва сведочи и чињеница да су се међусобно обраћали једни другима са „брате“. И данас на њиховим споменицима стоји уклесано: „Брат Јурај“, „Брат Станко“.
Ондашњи шабачки фотограф, фоторепортер београдског „Илустрованог листа“ још од 1921. године, Јован Ј. Ерић документовао је ова дешавања. Сваки траг му се губи после Другог светског рата. Посао у фотографској радњи наставила је његова супруга Ана Вршћај која је остала са троје деце. Због прикупљања података о њиховом фотографском раду у Шапцу моле се читаоци да податке о њиховим потомцима доставе редакцији листа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa