Инфо

1. децембар 2011.1. дец 2011.
НАЈЕЗДА ГЛОДАРА НА ПОЉИМА У ШАПЦУ И ОКОЛИНИ

МИШЕВИ НАПАЛИ ПШЕНИЦУ

Разлог за појаву штеточина попут пољске волухарице, мишева и хрчка је суша и топло време за ово доба године. Када се овоме, дода и чињеница да је сетва пшенице каснила може се рећи да ће приноси бити неизвесни
Најезда пољских глодара на засејане озиме усеве ових дана представља велики проблем пољопривредницима. Мишеви су напали пшеницу која је тек почела да ниче. Стручњаци саветују и упозоравају пољопривредне произвођаче да обавезно обилазе своје њиве и обрате пажњу на мишеве. Осим озимих култура на удару глодара су и поља засејана луцерком и црвеном детелином.
У овом моменту најважније је заштитити биљке. Што се тиче хемијског сузбијања глодара, веома је важно правовремено извршити третирање. Пољске волухарице су бројне на необрађеним површинама и луцериштима. Док пољски мишеви у воћњацима и виноградима.
- Сузбијање пољске волухарице изводи се током лета и јесени стављањем готових мамаца Цинкфосфида у активне отворе. Мишеве треба сузбијати по потреби, али не треба дозволити њихово пренамножавање. Хемијско третирање треба извршити тек када се примети десет до петнаест активних рупа по хектару у воћњацима или 500 рупа међу ратарским културама. Пребројавање се врши тако што се дан пре постављања мамака све рупе затрпају дрљачом. Наредног дана, уколико су неке рупе отворене у њих поново треба ставити мамке и затрпати земљом. Мамке не треба узимати голом руком, већ кашиком или чашицом. За сузбијање глодара користе се Цинкфосфид, Антиколин и Бромадиолон мамак, каже дипломирани инжењер заштите биља Нада Баћановић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa