Инфо

7. јул 2022.7. јул 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Шабачки планинари

Успон на четири врха

За време боравка у овим пределима, одакле се стрме литице планина уздижу из питомих долина препумих катуна, шабачки планинари су се попели на четири врха преко 2200 м, Хајла, Ахмица, Жљеб и Русојиа, или како их планинари називају, дивље лепотице западне Метохије и Црне Горе
Викенд за нама, шабачки планинари љубитељи врхова преко 2000 метара, провели су на простору између северозападног Косова и Метохије и источне Црне Горе, у пределима ланаца масива Проклетија.
Домаћини су нам били пријатељи из Планинарског друштава „Ахмица“ из Рожаја са врсним познаваоцем планинарских стаза, Илханом Икијем Мујовићем.

За време боравка у овим пределима, одакле се стрме литице планина уздижу из питомих долина препумих катуна, шабачки планинари су се попели на четири врха преко 2200 м, Хајла, Ахмица, Жљеб и Русојиа, или како их планинари називају, дивље лепотице западне Метохије и Црне Горе.

До планинарског дома надомак Рожаја стигли смо у касним вечерњим сатима. Следећи дан, указале су се испред нас моћна Хајла и Ахмица.

Са друге стране гребена већ је Србија, неки би рекли Косово. Чија год била, линија постоји само на папиру.

Успон на Хајлу започели смо у раним јутарњим сатима. Након доласка на врха Хајле, кренули смо на врх Ахмице, на 2272м , по кишовитом времену, где се у овим пределима, у току дана смењују сва четири годишња доба. У касним вечерњим сатима, стигли смо код нашег домаћина у планинарски дом.
Следећи дан, освануо је обасјан сунцем, сто смо искористили да се попнемо на планину Жљеб, која се пружа између Хајле и Мокре Горе. На падинама планине извире река Бели Дрим, такође планина ствара један од источних делова Руговске клисуре. На планини Жљеб су два врха Русолија, висок 2382 метара, док нижи носи име Жљеб, висок 2365 метара. Русолија је прекривена бујним шумама и ливадама, које окужује њен врх.

И како то обично бива међу планинарима, а где друге, на врху Жљеб упознали смо три планинара из планинарског друштва Пек гора Крагујевац.

Растали смо се са традиционалним позивом видимо се на нашем и вашем Церу!
Хаџи Војислав Живановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa