Инфо

21. јул 2022.21. јул 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

КАКО БРИНУТИ О КОЖИ НА ЈАКОМ СУНЦУ

Обавезан висок заштитни фактор

Најбоље је ко може да се не излаже сунцу у периоду од 11.00 до 16.00-16.30 часова. Деца треба строго да се чувају да не изгоре. Опекотине у детињству значајно појачавају могућност појаве карцинома коже у зрелијем добу. Много људи долази и скида се доста сумњивих промена, тако да је број меланома мањи, јер се све завршава у раном стадијуму
Лето је одавно почело, а и сезона одмора на мору. Иако се сваке године у овов време прича о опасностима од директног излагања сунцу, никада није на одмет још једном поновити најважније. Наш саговорник, др Петар Илић дерматовенеролог, каже да прича и те како даје резултате, јер је свест људи о значају превентивних прегледа све већа, а резултат тога је стагнација у откривању меланома.
-Најбоље је ко може да се не излаже сунцу у периоду од 11.00 до 16.00-16.30 часова. Ко мора да изађе напоље да се заштити антисоларним кремама са заштитним фактором 50, шеширом и, чак, дугим рукавима. Овако строга правила важе за децу и одраслих који су светли типови, односно имају светлу кожу, светле очи и практично не црне, него горе на сунцу. Након тога лако добију и флеке по кожи. Људи који су природно црни и лако добијају боју, а тешко изгоре не морају да се штите у тој мери, наводи др Петар Илић.

Истиче да децу посебно треба чувати од сунца и мазати их искључиво кремама које су намењене за њих. Оштећења на кожи у најранијем добу, могу изазвати последице знатно касније.

Страх због младежа безразложан
Код нашег народа је познат страх од повреде младеже. Готово свако зна неку причу да је неко повредио младеж, што се касније искомпликовало и фатално завршило. др Петар Илић, међутим, каже да је по среди нешто друго.
-Младежи се чувају као и сва остала кожа. Нема потребе за посебном заштитом. Здрав младеж се понаша као сва остала кожа и када се повреди. Довољно је нанети неку антибиотску маст. Раније се о меланомима много мање причало. За разлику од младежа меланом се лако повређује. Људи су мислили да су повредили младеж и да се то “дало на зло”, а заправо су повредили меланом. Долазили су код доктора када је то већ у поодмаклом стадијуму и када постоје метастазе. Такође је и лечење било ограничено и подразумевало је само операцију. Људи су тако умирали након шесто до 12 месеци, наводи др Илић.


-Деца треба строго да се чувају да не изгоре. Опекотине у детињству значајно појачавају могућност појаве карцинома коже у зрелијем добу. Антисоларне креме треба нанети пола сата пре изласка на сунце, ако се не улази у воду поновити на свака два сата, а ако се купа онда после сваког изласка из воде. Маслиново уље је више нега, него заштита и његов заштитни фактор је минималан. Када је у питању избор креме за сунчање није битна њена цена, него произвођач. Увек треба бирати познату марку, због тога што они неће ризиковати и увек ће у паковању бити оно што заиста пише на њему. За децу до седам година су забрањени хемијски филтери и за децу треба користити креме искључиво намењене за њих, наводи др Илић.

Због сваке нове промене, поготову пигментна, која је појави на кожи, а не пролази, расте, мења боју, облик, сврби, пече, боли, треба се обратити доктору. Такође и због раница које не зарастају, него се изнова и изнова ствара и спада краста.

Проценат излечења меланома зависи од тога у ком стадијуму је откривен, колику површину је захватио


-Меланоми нису значајно учесталији него пре пет, шест година. Ово је тема о којој се много више прича и људи су схватили колико је битно да се свака промена прегледа. Много људи долази и скида се доста сумњивих промена, тако да је број меланома мањи, јер се све завршава у раном стадијуму. Порасла је свест народа по том питању. Са друге стране, значајно је порастао број базоцелуларних карцинома коже, који јесу карциноми, али се шире само локално и никада не дају метастазе. Јавља се на фотоекспонираним регијама у виду ранице или чворића, а настаје деловањем УВ зрачења на фоликул длаке. Лече се тако што се скидају операцијом, без зрачења и хемиотерапија, наводи др Илић.
Када је у питању проценат успешности излечења меланома, наш саговорник каже да је све индивидуално и да зависи од много фактора.

-Проценат излечења меланома зависи од тога у ком стадијуму је откривен, колику површину је захватио, да ли има метастазе... Лошију прогнозу имају мушкарци, меланоми на врату и глави, прстима, стопалима, шакама, млађе особе. Међутим, све је индивидуално и зависи и од имунитета, каже др Илић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa