Инфо

21. јул 2022.21. јул 2022.
Шапчанин на пријему код амбасадора
Обележен национални дан Републике Француске

Шапчанин на пријему код амбасадора

Амбасада Француске у Србији обележила је државни празник Републике Француске, 14. јул, полагањем венаца на Споменик захвалности Француској на Калемегдану, симболу француско-српског братства по оружју у Првом светском рату, као и пријемом у башти резиденције. Домаћини пријема били су Његова екселенција Пјер Кошар и његова супруга Карол Марчевка Кошар. Прослави националног празника Француске на позив амабасадора пристуствао је Зоран Радовановић аутор књиге “Срби на Корзици” која осликава пријатељске и братске везе два народа. Радовановић је истакао да је поновни сусрет са дипломатским представником Француске показатељ неговања културе сећања и важности очувања спона које постоје између Срба и Француза.

-Његова екселенција Пјер Кошар веома цени залагање свих оних који чувају и негују прошлост која јача споне за будућност. Током претходног сусрета у амбасади разговрали смо о прошлости, садашњости и будућности. Дубоко верујем да смо ми само спона између предака и потомака, те је наш задатак да онима које долазе преносимо своја знања, исксутва и сећања на велике подвиге које смо остварили са својим пријатељима из Француске током историје. Посебно у тешким временима – нагласио је Радовановић и додао је недавна промоција у Београду показала колико Француска цени представника цивилног сектора да одрже пријатељство за будуће нараштаје кроз спознају прошлости.

-Веома сам поносан на све оно што смо заједничким снагама постигли. Књига “Срби на Корзици” доживела је и друго допуњено издање, преведена на француски језик. У досадашњем раду имао сам значању подршку и Фредерика Мондолонија, некадашњег француски амбасадора у Србији, пореклом са Корзике, а данас високопозиционираног француски дипломате, директора Дирекције за континенталну Европу Министарства спољних послова. Такође, град Шабац је препознао значај дела и подржао кроз пројекат суфинансирања.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa