Инфо

21. јул 2022.21. јул 2022.
Фото: Глас Подриња, Др Бранко Вујковић

Фото: Глас Подриња, Др Бранко Вујковић

ПОВОДОМ ТРАГИЧНОГ ИСХОДА ПРИМЕНЕ КИРОПРАКТИКЕ

Лекар прва адреса за бол у кичми

“Киропрактику не треба мешати са киропраксом, свуда у свету признатом мануелном медицином. Оно што је дефинитивно била грешка је што никаква дијагностика није урађена, ни рендгенски снимак вратног дела кичме. Намештање “атласа”, “атласологија” није препозната ни код нас, ни у европским бордовима физикалне медицине”, наводи МСц. Др Бранко Вујковић, физијатар
Недавно је у Београду преминуо пацијент ком је три месеца раније киропрактичар сломио први вратни пршљен “атлас”. Захват је обавио лекар озбиљне биографије у једној приватној клиници. Тек након овог догађаја поставило се питање колико је, заправо, безбедно ићи на овакве третмане. Појавиле су се и информације о другим компликацијама које су пацијенти имали након нестручних манипулација кичмом.
МСц. Др Бранко Вујковић, физијатар, члан Председништва Секције за физикалну медицину и рехабилитацију Српског лекарског друштва истиче више пропуста у конкретном случају, а пре свега то да киропрактика није препозната од стране нашег Министарства здравља.

Киропрактику не треба мешати са киропраксом, свуда у свету признатом мануелном медицином. Киропракса је код нас дефинисана Правилником Министарства здравља као остеопатија


-Киропрактику не треба мешати са киропраксом, свуда у свету признатом мануелном медицином. Киропракса је код нас дефинисана Правилником Министарства здравља као остеопатија. Здравствени радник који се тиме бави мора да има одобрење Министарства здравља. Колико смо могли да сазнамо из медија, лекар који се тиме бавио није имао дозволу да се бави том методом, наводи др Вујковић.
Законом о здравственој заштити и Правилником о ближим условима и начину обављања метода и поступака комплементарне медицине признате методе су: акупунктура; методе стимулације акупунктурних микросистема ; квантна медицина; хомеопатија; традиционална кинеска медицина; ајурведа-традиционална индијска медицина; хиропракса; остеопатија; ароматерапија; реики; антропозофска медицина; ћи гонг (дао јин), јога, тај чи чуан вежбе у медицинске сврхе.
Методе комплементарне медицине може да обавља здравствени радник којем је министар решењем издао дозволу за обављање одређених метода комплементарне медицине.

Друга велика грешка која је, како др Вујковић наводи, направљена је то што није урађена дијагностика, нити снимак кичме пре било каквог захвата.

-Лекарске и грешке здравствених радника постоје. Било би идеално да не постоје, али има их и у најсавршенијим здравственим системима. Због тога и постоје правила ко шта и како треба да ради. Оно што је дефинитивно била грешка је што никаква дијагностика није урађена, ни рендгенски снимак вратног дела кичме. Прво и основно правило лекарске етике је да се, првенствено, не нашкоди пацијенту. Мора прво да се процени штета која може да се направи неком методом. Намештање “атласа”, “атласологија” није препозната ни код нас, ни у европским бордовима физикалне медицине. Човек који је био релативно здрав је изгубио живот зато што је имао болове у врату или вртоглавице, каже др Вујковић.

Манипулација кичмом без рендгенског снимка је посебно опасна због тога што можда већ постоји нека повреда, остеопороза, па чак и малигнитет, што све може изазвати болове.

Манипулација кичмом без рендгенског снимка је посебно опасна због тога што можда већ постоји нека повреда, остеопороза, па чак и малигнитет, што све може изазвати болове


Универзитети за киропрактику постоје, налазе се углавном у Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији. Негде представљају посебне факултете, а негде специјализације након завршеног медицинског факултета. Код нас се овом методом углавном баве они који су завршили одређене курсеве, а готово свако у свом крају има неког “киропрактичара” који ради на основу “од Бога датог талента”.

-Код нас не постоји школа за киропрактику, јер она није препозната медицинска метода. Постоје акредитоване едукације које су у складу са Правилником Министарства, али киропрактика није међу њима. Они који се баве овом методом углавном региструју козметичке салоне, или студије. Нико не спори да они немају неки таленат, али не раде дијагностику. Људи код њих најчешће одлазе због баналних стања, као што је померање осовине зглоба. Међутим, бар један од пет пацијената има неко озбиљније стање. Деси се да им киропрактичари помере дискус који блокира неки нерв, па након тога мора операција, или дискус скрене у кичмени канал, па притиска кичмену мождину, што такође захтева операцију, објашњава др Вујковић.

Наш саговорник за крај поручује свим пацијентима који имају проблема са кичмом, да је преглед лекара прво и најважније што треба да ураде, а затим и снимак кичме који ће показати узрок проблема.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa