Инфо

15. децембар 2011.15. дец 2011.
ПРОЈЕКАТ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ СА ЕВРОПСКИМ ЦЕНТРОМ ЗА ОБНОВЉИВУ ЕНЕРГИЈУ

ЗАЈЕДНО ДО ФОНДОВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Да један релативно мали град од непуних пет хиљада становника, може да стекне светску славу и постане европски центар за обновљиву енергију, уверили смо се, када смо летос први пут отпутовали у аустријски град Гисинг (нем: Гüссинг), који је променом енергетске политике постигао развојни и економски “бум“, са годишњим приходом од скоро 13 милиона евра!
Наиме, после учешћа Општине Богатић на једној међународној конференцији у Београду, започета је сарадња са градоначелником овог аустријског града, после чега је уследио његов позив председнику општине Слободану Савићу. Председник Општине Богатић са својим сарадницима је први пут посетио овај град у августу ове године, када се цела наша делегација уверила у делотворност коришћења обновљивих извора енергије.
Брзи економски развој захваљујући енергетици
Гисинг је повећањем енергетске ефикасности најпре направио значајну финансијску уштеду, а потом је развијањем технологија искоришћења биомасе у производњи енергије, као и коришћењем енергије Сунца, достигао енергетску независност и обезбедио експлозиван економски развој. Заправо, овај градић као и цела покрајина Бургенленд којој припада, пре само петнаестак година био је један од најнеразвијенијих делова Аустрије. Као погранична област у коју није инвестирано, са неразвијеном привредом и великим процентом становништва које је мигрирало у друге делове земље, град је замирао. Тадашња рачуница градских власти је била једноставна ““ за струју и енергенте се годишње издвајало око 6 милиона долара. Променом енергетске политике, ефикасношћу у производњи и потрошњи и стратегијом ослањања на сопствене обновљиве изворе, данашњи показатељи указују на више од хиљаду и сто нових радних места у више од 50 новооснованих компанија, као и на годишњи нето приход од око десетак милиона евра! Смер миграције је промењен, а Гисинг је постао наравно и ценар за запошљавање људи из других региона.
У околини Гисинга, у пречнику око 10 километара, отворено је око тридесет малих демонстрационих електрана на биомасу и енергију Сунца. Врхунац технологије је постројење које је отворено у самом Гисингу, у коме се гасификује дрвна биомаса, односно шумски отпад - израдјено у сарадњи са Техничким факултетом у Бечу. Наравно, све се дешава уз подршку и разумевање државних власти.
Европска унија затим одобрава пројекат оснивања Европског центра за обновљиву енергију ““ управо у овом градићу. Људи из целог света долазе да виде пилот електране, почиње да цвета конгресни туризам, а туристичка посета се повећава за двадесетак хиљада посетилаца годишње. Резултат је јасан: најнеразвијенија регија Аустрије запошљава своје радно способно становништво, ниво животног стандарда расте, а грејање и електрична енергија постају унутрашњи ресурс ове покрајине.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa