Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.

Министарство: Од 2023. нови стандарди о безбеднијој употреби дуванских производа

Произвођачи и увозници дуванских производа имају законску обавезу да од 1. јануара 2023. године испуне два нова захтева предвиђена Правилником о утврђивању листе српских стандарда из области опште безбедности производа, саопштило је данас Министарство привреде.

У складу са захтевима за безбедност од пожара који се односе на цигарете, дувански производи мораће пре пласмана на тржише Србије да испуне стандарде СРПС ЕН ИСО 12863:2018 (Стандардна метода испитивања за оцењивање могућности паљења цигарета) и СРПС ЕН 16156:2018 (Цигарете - Оцењивање могућности паљења - Захтеви за безбедност).

Ти стандарди предвиђају да се на тржиште могу ставити само цигарете са смањеном могућношћу паљења, односно, цигарете које се саме угасе ако се активно не повлачи дим пре него што изгоре целом дужином.
Правилник о утврђивању листе српских стандарда из области опште безбедности производа иновиран 2021. године, први пут обухвата стандарде који се односе на папир за цигарете.

Све информације осистему инфраструкуре квалитета, односно техничким захтевима које производи треба да задовоље приликом пласмана на тржиште Србије налазе се на порталу ТЕХНИС Сектора за квалитет и безбедност производаМинистарства привреде на линку.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa