Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.
Еска винове лозе

Еска винове лозе

У засадима винове лозе регистровано је присуство симптома апоплексије винове лозе – еске. Симтоми ове болести уочени су у старијим засадима.

Први симптоми се манифестују у виду промена боје на листовима услед губитака хлорофила. Код црвених сорти листови су црвенкасто смеђе боје, а код белих жућкасте боје. На листу је само главни нерв зелене боје. Лист има изглед “тигрових шара”. Ако некроза прекрије већи део, лист се осуши.
Појава симптома на листовима у наредној години може да буде прикривена или чак и да изостане, али ће се ови симптоми свакако јавити након једне или две године. Симптоми су израженији током топлих летњих месеци.

Истовремено се смежуравају и бобице на грозду, да би се на крају и цео чокот осушио. Чокоти са оваквим симптомима живе по неколико година, након чега се суше.
Све промене на листовима и на спољњем изгледу чокота су последица промена које су настале у унутрашњости чокота. Ове промене настају због деловања патогених гљива које се локализује у унутрашњем делу чокота винове лозе изазивајући труљење и сушење чокота. Сушење се манифестује у летњим месецима.

Оболели чокоти нормално започињу раст и развој, цветање и оплодњу, а прве нежељене промене су видљиве тек након топлог летњег периода.Фунгициди као мера заштите за сузбијање ове болести не постоје. Најважније су превентивне мере заштите и то:
- коришћење сертификованих лозних калемова,
- премазивање већих рана од резидбе калемарским воском како би се спречио улаз спора гљиве у биљку,
- дезинфекција алата током резидбе 70%-тним алкохолом,
- након крчења шума и старих воћњака и винограда одмарати земљиште 2-6 година, поготово ако је предходни засад био заражен болестима дрвета.

Директне мере су уклањање оболелих чокота из винограда.
Дипл.инж.Сања Поповић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa