Инфо

25. август 2022.25. авг 2022.
Глумци у земљи чуда
ЗАВРШЕН ИНТЕФ ТЕАТАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА МИШАРУ

Глумци у земљи чуда

Место МИШАР, надомак Шапца које је славно по извојеваној победи српских устаника за време Првог српског устанка, полако постаје мета и главна тачка окупљања театролога, позоришних критичара, селектора, глумаца, редитеља, омладине и студената који вапе за позоришном уметношћу.

Наиме, тако је било од 15. августа 2022. када је отворен трећи по реду Интернационални театарски фестивал “ИНТЕФ - Глумци у земљи чуда”.

После свечаног отварања фестивала, подизања фестивалске заставе и отварања изложбе “ТЕАТАР Вожд - Од дечје игре до позоришта, публика је премијерно могла да испрати представу “Нора - Луткина кућа” према тексту Хенрика Ибзена у режији Теодоре Силијанске. У препуној сали публика је одушевљено аплаудирала младој глумици Оливери Гуцонић, као и осталим актерима ове депримирајуће театарске драме.

Друге вечери у омладинској селекцији испратили смо ауторско колективно стваралаштво ученика према мотивима текста “Женски разговори” Душка Радовића, школе глуме из Ћуприје “И у добру и у злу”, а у студентској селекцији представу “Рибарске свађе “ према тексту Карла Голдонија, у режији Милоша Ђорђевића и Тадије Милетића и студената треће године факултета савремене уметности из Београда, којима је ово треће извођење, а као да је тридесето, као што је прокоментарисала једна девојка из публике за време округлог стола критике. Толико су били компактни, тимски ненадмашни и очаравајуће синхронизовани, надовезујући се једни на друге муњевитим репликама, да публика није имала могућност ни да трепне јер би засигурно пропустила нешто. Међутим, било је и коментара од стране публике да је то малтене дечја представа. У сваком случају предложено им је да ову представу покушају да играју и у Хрватској и Далмацији, јер би и тамо публика уживала у њиховом говору и дијалекту, као што смо и ми.

Треће вечери у омладинској селекцији публици су се представили глумци аматерско културног друштва “Соња Маринковић” из Новог Сада представом “Неиспричане приче” А. П. Чехова. Своје интересантно глумачко умеће у овој представи показала је млада глумица Александра Никодијевић тумачећи три улоге.



У студенској селекцији брилијантно извођење монодраме “Нина”глумице Николине Вујевић, која је својом глумом поставила веома високо лествицу до које треба да се досегне радом и талентом који поменута глумица надасве има.

Следеће вечери Мостарски театар младих, Мостар БИХ, врло тешку тему о мигрантима, избеглиштву, о рату, мржњи, насиљу, деци која пате, деца која су изгубила све, бол и тугу исказали су кроз представу “Гаме”. Исповести деце која су остала без родитеља због ратова даје јасну поруку свим људима било које вере, било које нације, било које боје коже, да се не заборави, јер сви волимо живот и сви желимо да живимо.

У студенској селекцији публика је могла да погледа представу “Време забаве” Факултета драмских уметности из Скопља. Представа која даје слику искривљених моралних вредности елите која већ дуго влада државом и како покушава да уђе у наше домове. Искрен морам да будем, ништа нисам разумео, али на крају сам чуо громогласан аплауз.

Пето вече фестивала било је резервисано за монодраму Слободана Обрадовића “Лола Монтез” у којој игра Невена Кочовић у режији Ђорђа Нешовића, Факултет уметности Приштина, Звечан. Ова монодрама је била у студенској селекцији а у омладинској селекцији Театар лево из Београда извео је представу “Мисури” Предрага Јакшића, у режији Ризеског.



Бертолт Брехт био је резервисан за суботу и представа Факултета драмских уметности из Београда “Луx ин Тенебрис”. Сатирична фарса која се бави проблемима капиталистичке манипулације друштва обухватајући различите делове социјалног окружења као што су медији, црква, полиција и политика. Режију потписује Ђорђе Нешовић.

И завршне вечери фестивала у недељу 21.8. 2022. у част награђених публици се представио наш познати глумац Милан Цаци Михаиловић монодрамом “Цацијев успоменар” кроз коју оцртава кроки једног времена у којем је неколико сјајних генерација драмских стваралаца и посвећеника позоришта живело и радило.

Публика је могла да се упозна и са издањима Стеријиног позорја, драмским стваралаштвом Борислава Пекића, изложбом фотографија и костима театра “Вожд”, као и да учествује у глумачким и дечјим радионицама.

Награда публике је припала представи “Нина”, монодрами Николине Вујевић, а та млада глумица добила је и награду оба жирија као најбоља глумица у академској селекцији.

Најбољим глумцем у академској селекцији проглашен је Милош Лазић, за улогу Падука у представи “Луx ин Тенебрис” Факултета драмских уметности (ФДУ) Београд и то одлуком оба жирија.

Одлуке стручног и жирија учесника разишле су се око најбоље представе. Стручни жири је најбољом прогласио представу “Луx ин Тенебрис” у режији Ђорђа Нешовића, који се на овом фестивалу представио са још једним сјајним остварењем, монодрамом “Лола Монтез” у извођењу Невене Кочовић са приштинског факултета.



Жири учесника је као најбољу наградио представу “Рибарске свађе” са Факултета савремених уметности из Београда, а у режији Милоша Ђорђевића и Тадије Милетића.

Велики број глумачких награда са собом је у Нови Сад понео АКУД “Соња Маринковић”, представом “Неиспричане приче” у режији Милана Плетла.

У Мостар је отишла награда за режију Сеаду Ђулићу и награда за најбољу представу “Гаме” Мостарског театра младих, омладинске селекције, по оцени стручног жирија.

Култно београдско позориште Театар Лево које је представило београдску аматерску сцену, на овом фестивалу представом “Мисури”, Београду је донело награду за визуелни идентитет “Владислав Лалицки”, по оцени стручног жирија.

Стручни жири радио је у саставу глумице Милене Павловић и Иване Јокић и редитељке Теодоре Сиљаноске.

Жири учесника радио је у саставу Ана Грамоски, ФДУ Скопље, Марија Миладиновић, Школа глуме Ћуприја, Александра Никодијевић, АКУД “Соња Маринковић” Нови Сад, Аника Лехки Театар Лево Београд, Доријан Добрић ФДУ Београд, Бојана Штрбац Мостарски театар младих Мостар, Невена Кочовић ФУ Приштина, Николина Вујевић АУ Нови Сад и Сара Бојић ФСУ Београд.

Организацију водила је директорка фестивала Нина Стокић са својим тимом.



На крају овог исцрпног извештаја морамо да се захвалимо свим младима који су организовали овако комплексан фестивал на својим младалачким крилима која се тек полако подижу у висине и исписују историју једног новог позоришног живота који ће захваљујући њима да се шири и по разним руралним срединама а организацију препуштамо њима, јер смо видели да су итекако озбиљни и успешни у свему што су наумили.

Посебна похвала младом глумцу Душану Симићу који је иницијатор оваквих дешавања већ дуги низ година.
Ђорђе Дамњановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa