Инфо

25. август 2022.25. авг 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАНА ДРЖАВНА ЦЕРЕМОНИЈА НА ЦЕРУ

Завет сећања срппског Текериша

Били су то дани поноса и славе када се цео свет дивио нашим војницима због херојства, храбрости, патриотизма и војног умећа, јер је један бројчано мали народ, а највећи по храбрости до ногу потукао велику силу спречивши непријатељски продор преко Дрине
Држановом церемонијом у Текеришу на Церу, одана пошта јунацима Церске битке, протеклог петка, на Преображење. Тог дана, 1914 године, у једној од најзначајнијих српских победа у Великом рату, Друга армија предвођена генералом Степом Степановићем извојевала је победу на највишем врху, Косанином граду, после чега је почело расуло аустроугарске војске. За генијално вођење битке, генерал је одликован чином војводе, а изузетна храброст и морал српских војника и данас се учи на академијама широм света.

Српски Текериш је завет да не заборавимо бесмртна дела наших предака


Организатор државне церемоније поводом обележавања 108 година од Церске битке организовао је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова при Влади Србије, у сарадњи са градом Лозницом и Центром за културу Вук Караџић.

ВЕЧНИ ИДЕАЛИ
„Нема непријатеља и нема те сила која може да победи ако знамо шта бранимо. Како тада, тако и данас, слобода и самосталност су две речи које као народ морамо да памтимо и чувамо. Сећајући се Церске битке и осталих херојских подвига нашег народа у прошлости, осећамо одговорност за дела која чинимо у садашњости.

Фото: "Глас Подриња"


Пут којим идемо давно су трасирали наши преци. Зато треба да наставимо да следимо оне идеале за које су и они били спремни да жртвују себе и своје животе. То су вечни идеали.“
(Градоначелник Шапца др Александар Пајић)


Након парастоса, на споменик церским јунацима венце су положиле делегације Владе Републике Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Мачванског управног округа, градова Лознице и Шапца, као и представници дипломатског кора, удружења грађана и појединаца који негују традицију чувања сећања на херојска дела српских јунака из Великог рата.

У име Владе Србије обратила се министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Фото: "Глас Подриња"


- Изузетна је част бити данас овде са вама у славном и херојском Текеришу, на прилици да одамо почаст церским јунацима који су пре 108 година златним словима исписали странице наше историје. Храбра српска војска тада је извојевала прву савезничку победу у Првом светском рату против знатно јаче војске. Били су то дани поноса и славе када се цео свет дивио нашим војницима због херојства, храбрости, патриотизма и војног умећа, јер је један бројчано мали народ, а највећи по храбрости до ногу потукао велику силу спречивши непријатељски продор преко Дрине. Наши церски јунаци могу бити спокојни, јер је данашња Србија исто толико храбра, јер је за нас, баш као и за њих, љубав према отаџбини у срцу нашег бића, рекла је министарка Кисић Тепавчевић.

ВРАЋЕН ПЕШКИР
Овом поставком желео сам да покажем допринос српског сељака који је, заједно са официрима и војницима, изнео сав терет рата. Милета Милутиновић, војник Другог прекобројног пука, родом из Седлара, био је рањен у обадве ноге у бици на Церу. Успео је да допуже до Персе Спајић, где је нашао два пешкира, којима је превио ране и преживео рат. Шездесет година после Церске битке, дошао је да врати један пешкир који се сада налази у нашој сталној поставци.

Фото: "Глас Подриња"


(Аутор музејске поставке „Церска битка“ у Текеришу, Горан Вилић, управник Музеја Јадра)


Битка на Церу водила се између 12. и 24. августа 1914. Били су то дани када су српски официри говорили “За мном”, а не “Напред”, када српски војници нису гледали каква је сила пред њима, него оно што је иза њих - породица и света српска земља.

Одлучујућа битка вођена је на Текеришу на Церу, где су српски официри, војници и сељаци, бранећи своју Србију, тешко и крваво победили. Светли пример церских јунака не сме бити заборављен. Они су наша прошлост, наш национални идентитет


- Аустроугарска монархија мобилисала је милион и петсто хиљада војника те 1914. године Добро наоружани и задојени мржњом према свему што је српско, напали су Краљевину Србију, тек изашлу из Балканских ратова, која је тада имала четири и по милиона становника. Аустроугарски командант Оскар Фон Поћорек сматрао је да ће рат бити завршен за две до три недеље и да ће то бити лака шетња до Ниша. Одлучујућа битка вођена је на Текеришу на Церу, где су српски официри, војници и сељаци, бранећи своју Србију, тешко и крваво победили. Светли пример церских јунака не сме бити заборављен. Они су наша прошлост, наш национални идентитет, нагласио је помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.

Према речима професора Сретена хаџи Цветојевића, потпредседника Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, постоје топоними сећања у историји једног народа. Цер је једно од њих.
- Као што одлазимо на Свету Гору и у православне храмове да се напојимо духовности, тако треба да доводемо своју децу у Текериш, да се науче љубави према отаџбини, патриотизму који су показали наши јунаци. Баш као што је Карађорђе са својим мишарским јунацима 106 година раније поразио петоструко надмоћнијег турског непријатеља, тако је овде сјајни Степа Степановић са својом Другом армијом и див јунацима, српским војницима, извојевао победу која ће се изучавати на свим академијама света заувек.


Овогодишња церемонија победе у Церској бици посвећена је најмлађим учесницима борбе за слободу Србије, који су били мали за војнике, али довољно велики за хероје.

Српски Текериш је завет да не заборавимо бесмртна дела наших предака.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa