Инфо

15. децембар 2011.15. дец 2011.
ОДРЖАНА 16. ГРАДСКА СКУПШТИНА

ОПОЗИЦИЈА ПРОТИВ ЗАДУЖИВАЊА

Јуче одржано претпоследње заседање градске Скупштине у овој години. Седница протекла у знаку расправе око ребаланса буџета. Између осталог, усвојена Мрежа основних школа на територији Града Шапца, Стратегија јавног здравља, измена и допуна одлуке о локалним комуналним таксама, одлука о висини стопе пореза на имовину за 2012. За крај децембра, предвиђена 17. скупштина града, на којој ће бити разматран предлог буџета за следећу годину
По завршетку прозивке и констатовања кворума, отпочело је 16. заседање шабачке градске скупштине. Одборници опозиције су и овај пут у свом маниру критиковали непостојање директних телевизијских преноса, прочитани су и одбијени предлози одборничке групе СРС за проширење дневног реда, усвојен предвиђен програм од двадесет седам тачака.
Најзанимљивија расправа водила се око ребаланса буџета за 2011. годину. Како је навела начелница одељења за финансије Маријана Костадиновић, преправкама буџета приступило се из више разлога. Један од њих је промена законске регулативе, а други промена структуре планираних прихода.
- Изменама Закона о финансирању локалних самоуправа, у градски буџет уместо некадашњих 40 процената од пореза на зараде се слива 80 процената од укупног износа. Тако да је од планираних 620 милиона, предлог за ребаланс 715 милиона. Истовремено су смањена трансферна средства из републике. Према првобитним плановима су износила 380 милиона, а сада су 330 милиона. Још једна промена у структури прихода је и проценат наплате за коришћење грађевинског земљишта. Наиме, овде је било предвиђено да се у градски буџет уплати 500 милиона динара, а остварена добит је тек 300 милиона. Потом дошло је до повећања задужења код пословних банака, са предвиђених сто милиона на 240 милиона динара. Један од разлога зашто је дошло до пораста кредитног задужења је и рефинансирање кредита из протеклих година. Наша првобитна процена буџета била је 2 милијарде 479 милиона динара, а остварени су приходи у висини од две милијарде 429 милиона динара. Дакле, негде око 97 процената.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa