Инфо

15. септембар 2022.15. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

СЕМИНАР “УПРАВЉАЊЕ ПОПУЛАЦИЈОМ ПАСА – НОВИ ПРИСТУП ТЕМИ”

Проблем комплексан, али решив

Први регионални семинар “Управљање популацијом паса - нови приступ теми” одржан је у уторак у Шапцу. Семинар је организован у сарадњи Европске уније и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, а присуствовали су му представници удружења за заштиту животиња “Право на живот”, градског Прихватилишта, ЈКП “Стари град”, Градске управе. Организован је у оквиру пројекта “Јачање система здравља и добробити животиња” који финасира ЕУ.

Како је навео Антонио Ди Нардо, експерт за добробит животиња, по новом кодексу Светске организације за здравље животиња, не говори се више о луталицама, па ни о напуштеним псима, него о псима који се слободно крећу.

Фото: "Глас Подриња"


-Ради се о веома комплексном проблему, социо-економско политичком. Потребно је уложити много труда и новца, али је изводљиво. Ситуација је другачија од локације и ово није проблем са којим се суочава само Србија, него и земље у ЕУ. Процес је дуготрајан и мукотрпан, али морају да се поставе конкретни циљеви који се могу постићи. Ово је први пут да ЕУ улаже новац у пројакт овог типа и ово је, заправо, пилот пројекат. Три су најважнија стуба на којима се заснива решење проблема. Прво, неће се враћати на еутаназије, односно убијање паса. Друго је одговорно власништво, односно микрочиповање. Треће је удомљавање и промоција удомљавања, како би људи схватили да нема потребе да купују пса, има их довољно у прихватилиштима, навео је Антонио Ди Нарди.

Др вет. Андреа Карвели на семинару је навео да је само 20 одсто паса на свету власничко, док сви остали немају власнике. Стопа смртности штенаца на улици је од 60 до 80 одсто, а само једна женка која није стерилисана годишње окоти у просеку 14 штенаца.

Предвиђено је да се изаберу три локалне самоуправе које желе да учествују у овом пилот пројекту.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa