Инфо

15. септембар 2022.15. сеп 2022.
Дух Јапана у Вуковој школи
Представа и предавање у завршници Дана јапанске културе у Шапцу

Дух Јапана у Вуковој школи

-Ове недеље обележавамо 140 година дипломатских односа Јапана и Србије и 40 година братимљења Шапца и Фуђимија. И наша школа ће обележити значајан датум- 135. годишњицу постојања. Надамо се да ћемо наредни јубилеј, пет година касније, дочекати у бољим условима рада и лепшем руху наше образовне установе- навео је Павловић
У завршници Дана јапанске културе у Шапцу ученици Основне школе „Вук Караџић“ извели су у петак музичко- сценску драматизацију „Бајке о трешњином цвету“ Десанке Максимовић. Представа је приказала путника из Србије који одлази у Јапан, где први пут види јапанску трешњу. У публици су, поред ђака, сарадника и пријатеља школе, били и гости, директор Центра за стручно усавршавање Бранко Филиповић, као и председник и секретар Клуба пријатељства Шабац- Фуђими, Небојша Јанковић и Драгана Петровић.

Ђацима из школе домаћина придружили су се другари из Мачванског Причиновића и Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, а песме су изводили и на јапанском језику.

-Наступили смо и пред амбасадором Јапана у понедељак у Центру за стручно усавршавање. Ђаци су се вредно припремали за то, иако нисмо имали много времена на располагању. Окупили смо децу из две школе, која су се потрудила да изведу традиционалне песме, а једну су и одсвирали- навела је професорка солфеђа у Музичкој и учитељица у тој Основној школи Снежана Шалаи Тибор.

Њена колегиница, учитељица Снежана Поповић, изразила је задовољство што су учествовали у тој манифестацији.

-Припремили смо ученике од првог до трећег разреда, а треба имати у виду да су то мала деца од осам до девет година, која су показала да су дорасла задатку. Идеја је била да се бајка о трешњином цвету драматизује, да покажемо да су и наши писци писали о темама у вези са јапанском културом- истакла је Поповићева.Директор школе Драгослав Павловић похвалио је колектив који је учествовао у припpеми програма, нагласивши да су за изложбу приказаних радова такође били ангажовани ученици уз подршку наставнице Весне Станић.

-Ове недеље обележавамо 140 година дипломатских односа Јапана и Србије и 40 година братимљења Шапца и Фуђимија. И наша школа ће обележити значајан датум- 135. годишњицу постојања. Надамо се да ћемо наредни јубилеј, пет година касније, дочекати у бољим условима рада и лепшем руху наше образовне установе- навео је Павловић.

Након представе, предавање о савременом Јапану одржала је секретар Клуба пријатељства Шабац- Фуђими, професорка јапанског језика Драгана Петровић.

-Говорила сам о образовном систему у Јапану који подразумева ношење униформи током целе основне и средње школе. Такође, деца у школи носе посебну обућу, а након јела чисте учионице да за собом не остављају неред. Занимљиво је видети како се у нашој средини доживљава такво понашање и да ли је то нашој деци прихватљиво и корисно- објаснила је Петровићева.

Подсетила је да клуб који негује пријатељство два града у Шапцу постоји 17 година, те да се труде да манифестација у духу његовог обележавања сваки пут буде све садржајнија.

Завеса на овогодишњи програм спуштена је те вечери концертом музике јапанских композитора у Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“.
Д.Д.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa