Инфо

29. септембар 2022.29. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЗАВРШЕНА ОБУКА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ ЈЕДИНИЦЕ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Спремни за пружање прве помоћи и збрињавање

“Имали смо 18 учесника на обуци и сви оне улазе у специјализовану јединицу Цивилне заштите и сваке наредне године ће имати један дан тренинг наводи Милојко Јездић”, инспектор за специјализоване јединице Цивилне заштите
Специјализована јединица за пружање прве помоћи и збрињавање Цивилне заштите, прошле седмице је завршила петодневну обуку. Обука је трајала 40 раних часова и реализована је у сарадњи Националног центра за ванредне ситуације, Сектора за ванреде ситуације МУП Републике Србије Одељења за ванредне ситуације у Шапцу, Црвеног крста Шабац и Града Шапца.

-Добио сам позив на који сам се одазвао. Све је протекло фантастично, у најбољем реду. Обучени смо за све “не дај боже” ситуације и сада нас ништа не може изненадити. Научили смо да пружамо прву помоћ, постављамо шаторска насеља и све што иде уз то, каже учесник обуке Младен Главашевић, виши физиотерапеут.

Обука је прошла без потешкоћа, а одзив је био задовољавајући. Припадници јединице су задовољни организацијом.

Фото: Глас Подриња


-Имали смо 18 учесника на обуци и сви оне улазе у специјализовану јединицу Цивилне заштите и сваке наредне године ће имати један дан тренинг. Јединица броји 39 припадника и сада су сви обучени за пружање прве помоћи, а придодата им је сада и јединица за збрињавање. Припадници јединице су задовољни начином реализације обуке. Створена је кохезиона веза унутар јединице и поред стручног и професионалног дела, верујем да је обука резултирала и формирањем пријатељстава. Ради се о младим људима који се први пут сусрећу са оваквим врстама обавеза, наводи Милојко Јездић, инспектор за специјализоване јединице Цивилне заштите.

Црвени крст Шабац је уступио своје просторије за реализацију обуке, а њихови чланови су помагали у обуци.

-Сви црвени крстови у окрузима раде обуке прве помоћи за јединицу и то је традиција већ годинама уназад. Имамо одличну сарадњу са МУП-ом и Одељењем за ванредне ситуације у Шапцу, која се сваке године наставља и продубљује. Наши обучени кадрови држе обуку из прве помоћи и надамо се да ће то допринети већој спремности јединице и већој способности да у сваком тренутку пружи адекватну помоћ у некој ситуацији, мада сви прижељкујемо да их не буде. Група је изванредна. Ради се о озбиљним и одговорним људима који су се одазвали у великом броју и веома озбиљно су схватили све обуке и радили максимално добро, што је показао и тест на крају обуке, наводи секретар Црвеног крста Шабац Славко Радовановић.

Фото: Глас Подриња


Завршетку обуке присуствовао је и начелник Мачванског управног округа и командант Окружног штаба за ванредне ситуације Владан Красавац. Истакао је да ће специјалистичка јединица сада бити још оспособљенија и припремљенија за све евентуалне ситуације.

-Атмосфера је одлична, као и предавачи. Имамо доста искусних лица, из здравственог сектора, већ запослених у Општој болници и Дому здравља са вишом или средњом медицинском школом. Сада су само употпунили своје знање, али помогли и другима који мање занју. Обука ће бити настаљена у току наредне седмице једним тренингом. Специјализоване јединице за противпожарну заштиту и спасавање на води имаће накнадно вежбе и обуке. Важно је научити све, а желимо да никада не буде потребно да се користи научено, рекао је Владан Красавац.

По завршетку обуке и полагању практичног и теоријског теста припадници јединице од Националног тренинг центра МУП-а добијају уверење о оспособљености за пружање прве помоћи и збрињавање.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa