Инфо

29. септембар 2022.29. сеп 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Заслужено признање Општине ФА „Ђидо“ које делује у оквиру КОЦ-а

Култура у Богатићу има на кога да рачуна

„Свака награда је добродошла и у право време, значи нам, свакако је једна у низу која је обележила наше постојање. Где год је фолклорни ансамбл наступао, увек су добијали најсјајнија одличја“, каже директор КОЦ-а Иван Остојић
Низу признања за свој рад Културно- образовни центар Богатић (КОЦ) додао је ове године и овогодишње општинско Фолклорном ансамблу „Ђидо“ који функционише под њиховим окриљем. Директор те установе Иван Остојић и уметнички руководилац Милош Симић поносни су на чињеницу да је дугогодишња преданост унапређењу културе у том месту препозната од стране Општине Богатић.

Најбољи међу својима
-То је награда за дугогодишњи рад, велико улагање, одрицање, труд и зној, како руководства, тако и играча и свих људи укључених у деловање ансамбла и КОЦ-а. Дуг пут који смо прешли донео је напредак и мислим да је дошла у правом тренутку, иако некад помислите да је можда требала и раније да дође. Свака награда је добродошла и у право време, значи нам, свакако је једна у низу која је обележила наше постојање. Где год је фолклорни ансамбл наступао, увек су добијали најсјајнија одличја- подвлачи Остојић.

Иван Остојић, Фото: Приватна архива


Признање средине у којој радиш и ствараш увек има највећу тежину, уверен је Симић.
-На фестивалима широм Србије и у Европи остварили смо многе награде, витрине су нам пуне. У тим приликама се различите културе „измере“ и наш ансамбл је увек био у врху, златни, али ово је посебно признање после много година заиста великог рада, јер увек је најтеже бити најбољи међу својима. Можда је до сада за нас и најзначајније, јер ипак долази од наше општине и краја. Наш ансамбл превазилази средину, ситуацију и ниво на коме се налази култура у Србији. Ту је првенствено реч о љубави, јер ми имамо младе који упишу факултет и долазе на пробе викендом у један мали Богатић. Вест о томе да смо међу носиоцима плакете играче је затекла на фестивалу у Пољској и то је заиста био посебан моменат. Наравно да нас то и обавезује, јер колико је тешко неке ствари урадити, потребно је наставити даље на исти начин и одржати тај ниво- наглашава Симић.

Тајна успеха је у професионализму, јер је и у најмањем месту и на највећим светским фестивалима приступ ансамбла сваком сегменту представљања публици идентичан. Под именом „Јанко Веселиновић“ формиран је 1950, да би 1995. године променили назив у ФА „Ђидо“. Прошли су разне фазе напретка и временом постали препознатљиви у Србији и иностранству.

Милош Симић, Фото: Приватна архива


-Имамо пет дечијих ансамбала, први извођачки, припремни, ансамбл ветерана, народни оркестар, вокалне групе, певаче инструменталисте и вокалне солисте. Сем кореографија и народних игара, презадовољни смо и фундусом народних костима. То је покретни музеј који се шета кроз нашу средину и уопште, кроз Србију, вредни оригинали као и добре реплике. Програм смо поставили и кориговали од ‘95, а тренутно на репертоару имамо око 35 кореографија. Наравно, оне се не изводе све, али можемо да изведемо вечерњи концерт без иједног позајмљеног костима. То су врло вредни костими који су, поред фундуса слика који је овде са ликовних колонија, нешто заиста највредније у нашој општини- сматра уметнички руководилац ансамбла.

Међународни фестивал фолклора Богатфест покренули су пре три године, желећи да после толико година учешћа на манифестацијама у иностранству нешто слично ураде и у својој средини.

Младе снаге мотив више
-У питању је захтеван посао и велика организација и ја сам презадовољан како је то кренуло, од подршке локалне самоуправе до успешне реализације нашег искуства стеченог на гостовањима и оног најбољег што смо тамо видели. Ове године фестивал је званично примљен и на међународну сцену и уврштен у календар ЦИОФФ-а (Међународни савет организатора фестивала фолклора и традиционалне културе) за коју је било неопходно испунити низ стандарда. Имали смо учеснике из шест земаља, чак и групу из Египта. Мислим да је таква манифестација Богатићу била потребна и да доноси бенефите у културном, туристичком и привредном погледу- истиче Симић.

Неколико организационих јединица функционише у оквиру Културно- образовног центра- ФА „Ђидо“, Аматерско позориште „Jанко Vеселиновић“ које постоји више од 70 година, Мешовити хор мачвански који следеће године обележава деценију деловања, а ту је и дечији хор „Дуга“ основан 2016. са око 30 чланова. Поред тога, школицу сликања и цртања „Светлост“ води академски сликар Драгана Ерцеговчевић.

-Поред јединица у оквиру КОЦ-а, реализујемо и пројекте и у организацији смо културних дешавања у оквиру манифестација општине Богатић, или смо њихови учесници и сарадници. Највећи је поменути Богатфест, а имамо и Хајдучке вечери, Бој на Дубљу, Метковачку веселу машину, Јанкове дане посвећене књижевнику Јанку Веселиновићу. Ликовна колонија Совљак није уско везана за наше пројекте, али јесте за нашу делатност и следеће године обележава четврт века постојања. Организоваћемо 25. новембра велику изложбу слика тим поводом у свечаној сали Општине Богатић. Имали смо уметнике из наше земље и иностранства који су оставили вредне уметничке радове. Позоришни дани „Миливоје Мартиновић Мартин“ биће одржани од 7. до 13. октобра ове године по 19. пут уз учешће гостију из аматерских позоришта Србије. Тај фестивал је међу три најбоља у организацији аматерских позоришта у Србији последњих година- подвлачи Остојић.

Верује да култура у Богатићу има будућност и да ће младе снаге наставити да је негују.

-Био сам скептичан по питању дечијег хора основаног 2016. године и његовог опстанка. Међутим, баш као и у Фолклорном ансамблу, Позоришту и Мешовитом хору, увек имамо нове снаге које показују да наш труд није узалудан. Мислим да култура у Богатићу полако улази у свест деце, да радимо праву ствар и идемо правим путем. Велики дугогодишњи рад, залагање и одрицање су дали резултат. Људи то препознају, па и родитељи и деца. Годинама смо све те сегменте рада постављали на јаке ноге и напредовали полако. Зато и верујем да треба да будемо оптимисти у погледу будућности културног живота Богатића- закључује директор КОЦ-а.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa