Инфо

29. септембар 2022.29. сеп 2022.
Фото: Caritas

Фото: Caritas

ЗБОГ СВЕ ВИШЕ КОРИСНИКА КАРИТАС ПОВЕЋАО БРОЈ НЕГОВАТЕЉИЦА

Услуга од непроцењивог значаја

Организација пружа услуге на територији Шапца, Богатића, Коцељеве, Владимираца и Малог Зворника. Тренутно у Шапцу имају 80 корисника, а на територији Округа око 450. Запошљавају 40-ак неговатељица. Од 30 неговатељица које су прошле обуку “Хелп нета” њих 20 је почело да ради у Каритасу или другим организацијама које пружају сличне услуге
Сваке године све је већа потреба за стручним особама које ће старима и болеснима помагати у кући и пружати им неопходну негу. Ове године, захваљујући пројекту који је подржао ГИЗ и реализовао га са београдском организацијом “Хелп нет” Шабац има нових 30 обучених неговатељица, односно геронто домаћица. Каритас Шабац је, због свог богатог искуства у овој области, одабран да спроведе обуке.

-Стално расте број корисника који су стари и који не могу да рачунају на помоћ примарне породице. Породица је последњих 10-20 година изгубила примарну улогу, а то је заштита. Деца покушавају да обезбеде егзистенцију за себе и своју децу и технички немају времена и могућности да збрињавају родитеље на адекватан начин. Због тога је организована помоћ кроз услугу помоћи у кући и других услуга социјалне заштите неопходна, објашњава Мирољуб Николић, директор Каритаса Шабац.
Организација пружа услуге на територији Шапца, Богатића, Коцељеве, Владимираца и Малог Зворника.

Људи који се овим баве не раде то само због материјалне добити него и из емпатије и хуманости


Тренутно у Шапцу имају 80 корисника, а на територији Округа око 450. Запошљавају 40-ак неговатељица. Од 30 неговатељица које су прошле обуку “Хелп нета” њих 20 је почело да ради у Каритасу или другим организацијама које пружају сличне услуге.

-Да би неко могао да ради у систему социјалне заштите као неговатељ или геронто домаћића потребно је да прође акредитовани курс за помоћ у кући. Курс је подељен на два сегмента. Први се односи на помоћ у кући, а то подразумева одржавање хигијене, припрему оброка, набавку намирница... Други део се тиче опште неге и значи мерење виталних функција корисника, обраду мањих рана, купање у кревету... Обука коју пролазе неговатељице је акредитована код Републичког завода за социјалну заштиту, наводи Николић.

директор Caritas Шабац,
Мирољуб Николић, Фото: Caritas


Зависно од потреба корисника, неке посећују два пута дневно, а неке ређе. Обука додатних неговатељица била је неопходна због тога што медицинско особље или одлази у иностранство или се запошљава у здравственом систему, где су плате веће.

-Ради се о веома тешком послу. Сваки дан се помаже људима који су на ивици живота и ивици егзистенције. Треба имати лепу реч и осмех док се суочавате са људском патњом у најтежем облику. Посао у социјалној заштити није плаћен као у здравственој и људи који се овим баве не раде то само због материјалне добити него и из емпатије и хуманости. Ова служба и овај посао су непроцењиво благо за заједницу, наводи Николић.

Добар однос са корисницима
-Највећи број наших корисника су стара лица, али имамо и велики број особа са инвалидитетом, физичким или менталним. Радимо од 2001. године и достигли смо јако висок квалитет пружања услуга. Имамо веома добар однос са корисницима, а то показује и интерни упитник који међу њима спроводимо једном годишње. Иако се појаве захтеви које не можемо да испунимо, никада није било већих проблема. Трудимо се максимално и поносан сам на наш тим. За наше неговатељице на терену нема ни врућине ни зиме. За време пандемије радили смо и ванредне ствари, као што је помоћ у храни, хигијени, одношење оброка корисницима Народне кухиње и слично, наводи Мирољуб Николић.


Корисници услуга или њихове породице могу директно да се обрате Каритасу, што је и најчешће случај, или их Центар за социјални рад упути на ову организацију. Каритас се јавља на конкурс и у Шапцу постоји скала партиципација према којима град плаћа услуге овој организацији.

Фото: Caritas


-Локална самоуправа може да покрије све трошкове или да корисник плаћа део, у складу са својим примањима. Они који не уговарају услугу преко Центра за социјални рад, него непосредно, плаћају услугу у пуном износу. Некада и ми видимо на терену да ситуација није реална као на папиру и да неко можда и има нека примања, али да не може да плаћа нашу услугу и тада је добије бесплатно. Шабац и Богатић имају добро развијен систем мреже од домова здравља, преко центара за социјални рад, до нас као пружалаца услуга на терену, објашњава Мирољуб Николић.

Треба имати лепу реч и осмех док се суочавате са људском патњом у најтежем облику


Поред тешко болесних пацијената, Каритас некада брине и о корисницима којима је помоћ потребна ограничен временски период, услед повреде, операције, или тренутне болести. Такви, кажу, никада не заборављају шта је за њих учињено и увек је задовољство срести се са њима.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa