Инфо

6. октобар 2022.6. окт 2022.
Pixabay

Pixabay

СЛУЧАЈ ТРОВАЊА ПЕЧУРКАМА

Од пијаце до болнице

До закључења овог броја они су имали тешку клиничку слику и прогнозе за њихов опоравак биле су неизвесне. Сви су јели печурке купљене на пијаци “Живинарник” од једне старије жене. Лекари саветују да се печурке никада не купују од неовлашћњних продаваца, јер када се осете први симптоми тровања токсини су већ ушли у крвоток и клиничка слика је већ тешка
Укупно осам особа из Шапца пребачено је на Војномедицинску академију у Београду услед тровања печуркама. До закључења овог броја они су имали тешку клиничку слику и прогнозе за њихов опоравак биле су неизвесне.

На ВМА су примљени са знацима аманитинског синдрома који карактеришу мучнина, повраћање, болови у стомаку, дијареја. Након овога долази до периода лажног побољшања стања у ком наступа оштећење јетре.

Тешко дело против здравља људи
-Припадници Министарства унутрашњих послова у Шапцу ухапсили су М.Г. (1950) због постојања основа сумње да је извршила кривично дело тешко дело против здравља људи.
Како се сумња, она је у претходних неколико дана на пијаци у Шапцу продавала гљиве од којих је више особа задобило симптоме тровања.
Осумњиченој је одређено задржавање до 48 часова и она ће, уз кривичну пријаву, бити приведена Основном јавном тужилаштву у Шапцу, наводи се у саопштењу полиције.


Прва је симптоме осетила 57-огодишња жена, која је и у најтежој ситуацији. Она је помоћ затражила још у среду. Један мушкарац се лекарима јавио у петак, а током ноћи између недеље и понедељка Хитној помоћи се обратила петочлана породица и они су одмах послати у Београд. Последњи пацијент из Шапца на ВМА је упућен у понедељак поподне.

Сви они су јели печурке купљене на пијаци “Живинарник” од једне старије жене. Према добијеним информацијама, она робу није продавала на закупљеној тезги, него “из руке”, односно носећи кесу са печуркама и нудећи потенцијалним муштеријама. Такође, није имала једну, него неколико врста печурака, које су биле помешане и изломљене, па их је додатно било теже препознати.

Седамдесетдвогодишња жена из Ћуковина ухашена је у понедељак. Одређено јој је задржавање до 48 часова, а на терет јој се ставља тешко дело против здравља људи, за које је запрећена казна од једне до осам година затвора.

Саопштење на сајту Војномедицинске академије, print screen


Саопштење ВМА
Војномедицинска академија је, по пријему пацијената из Шапца, издала саопштење у ком су наведени и симптоми тровања гљивама и у ком се наводи да они могу имати кратак инкубациони период, од 30 минута до три сата након конзумирања, те да таква тровања имају повољан ток и исход. Нажалост, код пацијената из Шапца дошло је до тровања са дужим инкубационим периодом, од три сата, па до неколико дана, а која карактеришу оштећења бубрега и јетре и изазива тешке клиничке слике.

Истим саопштењем се наводи и да аманитатске симптоме изазивају зелена пупавка, бела пупавка, смрдљива пупавка, као и 14 других врста гљива, а да је за смртоносну дозу довољно само 20 грама.

-Упозорење свима онима који користе гљиве за јело, као и берачима гљива је да буду максимално опрезни. Одговорност за здравље и личну безбедност је на свакоме ко бере и једе самоникле гљиве. Такође, треба бити пажљив приликом куповине печурака на пијацама. На декларацији би требало да буде истакнуто име печурке, узгајивача и која институција је обавила контролу квалитета, стоји у саопштењу ВМА.

Лекари саветују да се печурке никада не купују од неовлашћњних продаваца, јер када се осете први симптоми тровања токсини су већ ушли у крвоток и клиничка слика је већ тешка.



Ко је надлежан?
Одмах по објављивању вести о тровању поставило се питање надлежности служби и како су отровне печурке уопште доспеле у продају. Фитосанитарна инспекција тврди да су они надлежни само за овлашћене произвођаче печурака. Како се продаја није ни одвијала на закуљеној тезги, тако се посумњало на надлежност комуналне милиције. Међутим, њиховој контроли подлежу продавци који продају робу ван овлашћених места, али на својим или било каквим импровизованим тезгама (картонима, кутијама). Уколико је жена печурке продавала носећи их у рукама, то би требало да буде надлежност тржишне инспекције.

“Глас Подриња” ће у наредним данима на свом порталу пратити стање пацијената који се налазе на ВМА.
Још једном апелујемо на све читаоце да печурке и другу осетљиву храну не купују на местима и од продаваца који нису овлашћени за то.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa