Инфо

6. октобар 2022.6. окт 2022.
Радујем се великим изазовима
УСПЕШНИ ШАПЧАНИ: НИКОЛА ЈАКОВЉЕВИЋ

Радујем се великим изазовима

Шапчанин Никола Јаковљевић није имао стандардан животни пут.

Рођен у Југославији, са породицом је, као дечак, живео у Немачкој, потом дошао у Србију, где је проживео најлепши део свог живота у основној и средњој школи, вратио се у Немачку, завршио гимназију и студије електротехнике на једном од најпрестижнијих европских техничких универзитета, пропутовао Европу и свет, боравио у Америци годину дана и поново се вратио у Немачку, где протеклих седам година ради за Mercesdes-Benz.

ЖИВОТ ИДЕ ДАЉЕ
„У фокусу је штедња енергије. Мој утисак је да људи живе нормално, да обраћају пажњу на потрошњу, али не страхују. Ојачали смо кроз пандемију и спремни смо на нове околности. Енергетска криза се заиста осећа, све је видно поскупело. Ипак, за сада немам утисак да је лоше. Живот иде даље.“


У разговору за наш лист рекао нам је да је најважнија вера у себе, да воли живот и да се радује великим изазовима.

- Из сваког периода свог живота које делим по земљама и градовима у којима сам живео, носим позитивна сећања и дугогодишња пријатељства, волим да упознајем нове људе и верујем да човек може да оствари све што замисли. Код мене је било тако. Увек су ми се сва врата отварала, што не може бити случајно. Јака воља, постављени циљеви и посвећен рад све чине могућим. Највише сам захвалан мајци, сестри и оцу, који су ме увек подржавали. Мајка Ружица је успешни инжењер хемијске технологије у области боја и лакова (радила је на пројектима широм Европе), а сестра Наташа је, поред завршених студија германистике у Београду, кренула мајчиним стопама и студира хемијско инжењерство у Немачкој.



Никола је рођен је ‘87 године. Када је имао пет година, преселио се у Немачку, где су му родитељи радили, а њему су селидбе постале не само нормалне, него и пожељне. Никада ништа не искључује.
У Шапцу је завршио основну школу и три године природног смера у Шабачкој гимназији. Заиграо је и рукомет, а данас рекреативно игра тенис, као и велики део породицe. Каже да му је шабачки период најдражи у животу.

- Било је савршено. У основној школи и Шабачкој гимназији упознао сам пријатеље за цео живот. Редовно смо у контакту и често се виђамо. Професорка нам је била Маријана Исаковић, која ми је пружила подршку када сам са 18 година поново отишао у Немачку.

ВОЛИМ ЖИВОТ У НЕМАЧКОЈ
„Познајем много људи у Шапцу који су веома успешни, добро живе и не планирају да се селе у иностранство. Волим да живим овде зато што сам у центру Европе, све ми је близу, доступно, бавим се оним што волим, могу да путујем, знам језик, интегрисан сам и имам доста пријатеља из шабачког периода који живе у Немачкој и широм Европе.


Јесте било изазовно, али њега изазови покрећу. Тада је у Немачкој средњошколско образовање трајало девет година, што је уредно завршио и уписао Електротехнички факултет na Tehnoloskom Institutu u Karlsrueu (KIT). Већ је имао искуства, знао је немачки језик, радовао се да се опроба у нечем новом.

- Био сам у првој генерацији студената којима је уведен болоњски систем. Завршио сам основне и мастер студије. Као студент сам путовао, радио техничке пројекте и научна истраживања, најпре у Београду, потом у Берлину, где сам радио завршни мастер истраживачки рад.
Пре завршетка студија, годину дана је провео у Њујорку и Њу Џерсију, такође на пројектном раду. Иако је одушевљен Великом јабуком и Америком, није пожелео да остане. За себе каже да је Европљанин.



- Волим Европу, скоро целу сам је пропутовао. Волим разноликост, да упознајем нова места, људе и културе, али никада не бих заувек напустио „колевку цивилизације“.

Када се 2015. вратио у Немачку, запослио се у Mercedes-Benzu, у Daimler korporaciji, која је прошле године подељена на Mercedes-Benz Automobile i Daimler Kamione. Седиште обе је у Штутгарту.

- У Benzu сам прошао многе кораке и изазове у разним областима пословања. Каријеру сам започео као развојни инжењер. Развијали смо систем за климатизацију за daimlerove аутобусe. То ми је било јако интересантно, јер је реч о иновацији. Нове технологије ме покрећу. Због тога сам и студирао инжењерство.

То је био први задатак на ком се задржао две и по године, а онда је кренуо даље. Прешао је у развој погонa за Mercedes-Benz аутомобиле, где је радио на систему за пуњење електричних аутомобила. Ту је остао две године. Одатле је прешао у одељак за електричне камионе, што је пионирски рад.
У том периоду, Никола је био на позицији помоћника директора. Од прошле године, када се фирма раздвојила, определио се за Mercedes-Benz и постао пројектни лидер у развоју електронских системa који су задужени за кoмфор у аутомобилу. У каријери се кретао постепено и узлазно.

- Волим иновацијe, аутомобиле и правац у ком се развија аутомобилска технологија. Све се брзо мења. Све технологије које се развијају у аутомобилима, вештачка интелигенција, дигитализација и аутономни аутомобили, велики су изазови и иду до крајности. Сада не можемо ни да замислимо шта ће технолошки бити за пет, или десет година.

Живи у регији Штутгарт, radi у Mercedes Tehnology Centru u Sindelfingenu, где је запослено око 35 хиљада људи и где се налази технолошки центар и фабрика. Главна централа је у Штутгарту.

Често долази у Шабац, кад год може. Овде му живe родбина и пријатељи. Воли, као и сви Шапчани, да прошета градом, јер увек сретне некога кога познаје.

- У Шапцу ми време протиче доста спорије него овде. Овде ми је живот баш у брзини, радим, путујем, од прошле године сам срећно ожењен Шапчанком Вањом. Заједно смо дванаест година. Вања сe бави ИТ технологијама и развојем софтвера у Штутгарту.

На питање да ли ће се вратити у Шабац одговара да не зна, али да никада не планира далеко унапред.

- Код мене ништа није искључено. Волим да живим у Немачкој, радујем се сваком дану, волим људе и посао који радим.

С обзиром да воли да учи и да се усавршава, идеја му је да се опроба у приватном бизнису. То је жеља још из студентских дана. За сада је човек из корпорације, што га инспирише и у чему ужива.

- Увек ме је водило позитивно, али не слепо позитивно размишљање, такав однос према животу. И овај разговор ми је био интересантан, јер први пут причам о себи на овај начин. Заинтересован сам за разне ствари.

Звучи једноставно. Када имамо позитиван однос према животу, онда и живот има позитиван однос према нама. Ако му се радујемо, радује нам се.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa