Инфо

6. октобар 2022.6. окт 2022.
Наставак дугогодишње успешне сарадње
УЧЕНИЦИ ИЗ ФРАНЦУСКЕ У ПОСЕТИ СРЕДЊОЈ ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ШКОЛИ И ШАПЦУ

Наставак дугогодишње успешне сарадње

Овакве сарадње су нам значајне из разлога што су наши ученици у прилици да виде како изгледа настава у другим школама и другим земљама, како изгледа пољопривреда у иностранству и да науче нешто ново
Средња пољопривредна школа са домом ученика домаћин је за 12 ученика из сродне школе из француског Нанта. Деца у Шапцу бораве од недеље до петка, а поред школе упознаће и културне и историјске знаменитости града и околине.

-Овде је све другачије него у Француској. Нијансе су у питању, али се све разликује. Пре свега, у саобраћају, никада не знамо да ли ће нас возач аутомобила пропустити да пређемо улицу или ће само наставити да вози. Такође је и кухиња другачија. Имали смо проблем на доручку, оно што је код нас слатко овде је слано и обрнуто. Када су у питању фарме све је другачије организовано. Код нас су животиње слободне и имају више простора, а овде су везане у боксовима, наводи своје прве импресије у вези Шапца Флора Мерију, ученица из Француске.

Професор Лоран Шарије већ шести пут је у посети Шапцу и Средњој пољопривредној школи. Истиче да се овде увек осећа пријатно због љубазних и пријатељски настројених људи.

-Волимо Шабац. Град је веома леп, а људи љубазни. Посебно нам се свиђа центар града. Ово је леп туристички град. Како смо ми пољопривредна школа и бавимо се углавном сточарством и производњом млека занимљиво нам је да видимо ваше фарме и произвођаче и огромне површине земљишта око Шапца, каже професор Шарије.



Средња пољопривредна школа из Шапца већ десетак година има размену ученика са пољопривредним школама из Француске. Конкретно је реч о трећем Еразмус плус пројекту, до сада су имали размену са Словачком и Грчком, док сарадња са француском школом траје много дуже.

-Овакве сарадње су нам значајне из разлога што су наши ученици у прилици да виде како изгледа настава у другим школама и другим земљама, како изгледа пољопривреда у иностранству и да науче нешто ново. Надамо се да ће све ново што виде и науче да примене и код својих кућа када се врате. Ова размена је и културна и образовна и историјска, тако да ће се ученици из Француске упознати са свим оним што је значајно за наш крај. Обићи ће првенствено Шабац и све оно чиме град у овом тренутку може да се похвали, а затим ће организовано обићи манастире у околини, Истраживачку станицу “Петница”, Фрушку Гору, Нови Сад, неке винарије... Покушаћемо да поред образовном уклопимо и друге аспекте које наш крај нуди, наводи директор Средње пољопривредне школе Предраг Савић.
Пријем за ученике у понедељак је уприличио градоначелник Шапца Александар Пајић. Том приликом им је поделио и пригодне поклоне који ће их сећати на боравак у нашем граду.

-Велико је задовољство што директор Средње пољопривредне школе Предраг Савић и читав менаџмент раде дуги низ година међународну сарадњу. Дивно је разговарати са овом децом, али пре свега је важно да они из нашег града понесу позитивна искуства. На овакав начин ће и наша деца видети како раде њихови образовни профили у школама у Европи и та искуства пренети овде. Одлазак наше деце тамо се планира у априлу следеће године и ово је диван начин ширења пријатељстава и искустава међу школама. Све наше средње школе имају међународну сарадњу, а Средња пољопривредна школа је прва почела и то ради на квалитетан и добар начин. Сигуран сам да ће то бити подстрек и за остале да интензивирају међународну сарадњу. Што више искуства видимо у непосредном контакту са другима имаћемо и боље образовање, рекао је градоначелник Пајић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa