Инфо

24. новембар 2022.24. нов 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Богат програм у част ерудите, књижевника и преводиоца

Манифестација „Винаверов свет 2022“ у петак и суботу у Шапцу

Како је оценио члан Градског већа задужен за културу Мирољуб Мијушковић, манифестација је за разлику од прошлих година проширила своје капацитете, будући да је организована у сарадњи са еминентним српским уметницима и реномираним установама културе у Србији
Манифестација „Винаверов свет 2022“ биће одржана у петак и суботу, 25. и 26. новембра, на више локација у граду. Установе културе понудиће богат програм посвећен ерудити, књижевнику и преводиоцу Станиславу Винаверу, а у овогодишње садржаје укључене су и колеге ван Шапца и еминентни српски уметници, истакнуто је на конференцији за новинаре у уторак у Градској кући.

Откривање скулптуре и изложба
Почиње откривањем скулптуре „Робот“ познатог уметника Николе Коље Божовића у Галерији на отвореном у Савској авенији, у петак од 11 сати.

-Скулптура је урађена од нерђајућег челика. Робот је сам по себи насмејан, ведар, нема сумње да ће бити занимљив нашим суграђанима, што је била идеја и концепт овог рада. Аутор је већ излагао код нас као самостални уметник. Представиће се и циклусом који траје од 2000. године до данас- подвукао је директор Културног центра Шабац Урош Лукић.

Укљученост свих установа културе
Како је истакла директорка Фондације „Станислав Винавер“ Александра Павловић, циљ је да се при организацији, припремању и реализацији културних манифестација укључе све установе културе.
-Неопходно је да приликом организовања манифестација које обележавају значајне датуме за живот нашег града, или се осврћу на поједине личности које су оставиле битан траг у уметничком стваралаштву, буду укључени сви или бар већи број институција културе. Верујем да се из програма види да смо ове године успели у томе, те да је то допринело његовој садржајности и пуноћи- навела је директорка Фондације „Станислав Винавер“.


Истог дана у Народном музеју у 12 сати биће отворена изложба једног од наших најпознатијих сликара Петра Лубарде „Лубарда, једна прича“, на којој ће бити приказано 29 радова.

-Посетиоци ће имати прилике да виде слике великог југословенског сликара које нису приказиване раније, нити у овом обиму. Биће презентована фото- документа из Куће легата и Музеја Југославије, као и слике које су поклон председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу. Занимљиво је да се Лубарда и Тито никад нису упознали. Суграђани могу погледати изложбу до 23. децембра, а улаз је бесплатан- навела је директорка Народног музеја Шабац Мирјана Перић.

У петак од 18 сати у дворани „Винавер“ Библиотеке шабачке биће одржана промоција књиге суграђанина, историчара Бранислава Станковића, која носи назив „Константин- књига о Винаверу/Српство као судбина“, на којој ће говорити рецензенти. Библиотека је у суботу од 11.30 сати домаћин и националног научног скупа са међународним учешћем „Станислав Винавер и музика“, који ће обухватити Винаверово књижевно стваралаштво, али ће акценат бити и на његовом интересовању и детаљном бављењу музиком.



Промоција књиге, научни скуп и концерт
-Књигу је подржала Фондација и породица Винавер. О њој ће говорити аутор и рецензенти, а једна од њих је проф. др Милица Винавер. Научни скуп организује катедра за музикологију Факултета музичке уметности у Београду, а циљ је да осветли стваралаштво Винавера и његову изузетну везу са музиком. Постоје бројне музичке критике, али и есеји, где је Винавер оставио лични говор и печат у писању о музици. За Винавера, музика је била свуда, и то не само као музика сфера, већ као смисао свега постојећег, како у његовом размишљању о уметности, тако и у његовој поезији и прози. Давала је главни и основни тон и ритам свему. Отуда је важно да управо овај научни скуп то потврди и да имамо један добар зборник који ћемо моћи убудуће да читамо и преиспитујемо се о Винаверу и музици- подвукла је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.

Музичка школа „Михаило Вукдраговић“ има част да затвори програм манифестације. Директорка Соња Живковић позвала је суграђане да дођу на концерт у суботу од 18 сати.

-Одржаћемо леп концерт „Винаверу у част“ са интересантним програмом, пријемчив публици. Очекујем велики број суграђана. Субота је слободан дан, дан за уживање и уверена сам да ће уживати у звуцима гитаре, хармонике, клавира, у извођењу ученика основне и средње школе. Биће соло песама, а на програму је и композиција Станојла Рајичића на текст Станислава Винавера- рекла је Живковићева.

Како је оценио члан Градског већа задужен за културу Мирољуб Мијушковић, манифестација је за разлику од прошлих година проширила своје капацитете, будући да је организована у сарадњи са еминентним српским уметницима и реномираним установама културе у Србији.
Д.Д.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa