Инфо

24. новембар 2022.24. нов 2022.
Комплекс Elixir Zorka у Шапцу, Фото: Elixir Шабац

Комплекс Elixir Zorka у Шапцу, Фото: Elixir Шабац

Elixir Zorka: позивамо јавност на увид свог пословања, спремни да финансирамо независни мониторинг загађења у Шапцу

Последње недеље обележилие су активности еколошких и политичких покрета и странака везани за рад компаније Elixir Zorka у Шапцу. Компанија је отворила своја врата, у више наврата позвала на разговор све заинтересоване, ставила на увид свој рад, отварајући могућност да финансира независни мониторинг, у који би увид имао цивилни сектор.

Вести су преносили и централни медији, интересујући се за ову тему. Последњих дана Elixir Zorka је своја врата отворила и Телевизији N1, чија је екипа разговарала са представницима компаније о свим аспектима пословања, који су били предмет интересовања активиста и грађана.

Из ове компаније раније су демантовали и наводе о увозу опасног отпада из целе Европе, као и да се из фабрике у реку изливају опасне материје, наводећи да технологија производње минералних ђубрива у Elixir Zorki не емитује технолошке отпадне воде и ни на који начин не загађује реку Саву нити подземне воде


Нема увоза отпада, нити отпадних вода у технолошком процесу
Вест да компанија Ekixir Zorka из Шапца намерава да прошири капацитете за складиштење опасног и неопасног отпада, изазвала је забринутост па и протесте дела шабачке јавности, пренела је ова телевизија, додајући да је њихова камера дочекана са добродошлицом у складишту отпада у Шапцу.

- Ми се данас налазимо у складишту опасног отпада на локацији Elixir Zorka, минерална ђубрива, огранак Eco Лагер – рекао је за N1 Игор Радош, директор Eco Лагера, а на питање новинарке „дакле све ово што се налази око нас је опасан отпад, а ми нисмо у опасности, додао:

Игор Радош,
директор Eco Lagera Шабац, Фото: Elixir Шабац


- Управо тако, као што можете да видите, отпад који се налази поред нас је пре свега упакован, устречован, упакован је у амбалажу која сертификована, и можете да видите да се овде налазе различите врсте отпада, да сваки отпад има своју личну карту, да има своје одељење у ком се налази… Постоји низ генералних и специјалистичких мера превенције који ми овде спроводимо – казао је Игор Радош.

Осамнаест ватрогасаца у кругу фабрике, противпожарна опрема, видео надзор и физичко обезбеђење које свакодневно прегледа хале, неке су од превентивних мера које могућност еколошког акцидента практично елиминишу, пренели су инжењери и известила N1.

Из ове компаније раније су демантовали и наводе о увозу опасног отпада из целе Европе, као и да се из фабрике у реку изливају опасне материје, наводећи да технологија производње минералних ђубрива у Elixir Zorki не емитује технолошке отпадне воде и ни на који начин не загађује реку Саву нити подземне воде.

Спремни смо да финансирамо независни мониторинг квалитета ваздуха, позивамо активисте да дају предлог
Цела Србија и регион суочени су са повећаним загађењем ваздуха, посебно током зимских месеци. Према постојећим мерењима, које обављају надлежне институције, од осам загађујућих материја које се мере у Шапцу, Elixir Zorka емитује две, чије вредности су, према подацима Завода за јавно здравље и до десет пута ниже од законом дозвољених.

- Постројење које данас ради је ново и направљено је 2013. године, по француској технологији. Донели смо одлуку 2021. године да уградимо још један дупли ниво филтрације уградимо додатне филтере, ти филтери, који су уграђени, то су филтери пете генерације. Не постоји у Европи, не постоји у свету савременији систем. О свему овоме обавестили смо јавност – наводи Стефан Комазец, директор компаније Elixir Zorka.

Стефан Комазец, директор Elixir Zorke, Фото: Elixir Шабац


Из ове шабачке компаније подсећају да се често догађало да примедбе на рачун њиховог рада стижу и током вишенедељног ремонта, када не постоји могућност било каквог утицаја на квалитет ваздуха у граду.

Како би се пронашло решење за што бољи увид у квалитет ваздуха и што свеобухватнији обухват свих загађивача, Elixir Zorka истиче спремност да финансира скупу опрему за мерење квалитета ваздуха, коју би уступили активистима да сами формирају комисију, чији би задатак био – независан, такорећи грађански мониторинг.

Отпад који се налази поред нас је пре свега упакован, устречован, упакован је у амбалажу која сертификована, и можете да видите да се овде налазе различите врсте отпада, да сваки отпад има своју личну карту, да има своје одељење у ком се налази… Постоји низ генералних и специјалистичких мера превенције који ми овде спроводимо


Медији су ово пренели као преседан у досадашњој пословној пракси, а ситуацију у Шапцу за N1 коментарисао је и представник организације „Инжењери заштите животне средине“.

- Оно што овде имамо јесте класично неповерење у институције и класичан недостатак институција које су деценијама разаране и данас немате ауторитет једног министарства или инспектора који ће да каже – ово је рађено у складу са законом и то је рађено онако како треба. Него имате ситуацију да, са једне стране, имате апсолутно неповерење грађана према ономе што се ради, са друге стране, потребу привреде да се даље развија и привређује. И онда у том недостатку институција долази до сукоба – навео је Игор Јездимировић, из организације „Инжењери заштите животне средине“.

Складиште Eco lager, Фото: Elixir Шабац


Хемијска индустрија у нашем граду постоји од пре Другог светског рата, а током последње деценије, захваљујући приватизацији некадашње Зорке, запошљава више од 500 радника и ради по светским стандардима. Како наводе у овој компанији, испуњавају све услове за пласман својих производа на све захтевнијем светском тржишту, имају најсавременију опрему за контолу квалитета, преко 100 параметара квалитета сировина и готовог производа се контролише свакодневно, а 70% производње извозе у 85 земања света, укључујући све чланице ЕУ.

Из Зорке позивају све заинтересоване на дијалог у циљу успостављања свеобухватног мониторинга и унапређења квалитета ваздуха у Шапцу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa