Инфо

24. новембар 2022.24. нов 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У ОКВИРУ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ ОПШТИНА ПОТПИСАЛА 43 УГОВОРА

Новац обезбеђен за све заинтересоване грађане

Потписано 43 уговора са грађанима и извођачима радова у оквиру конкурса енергетске ефикасности за чију реализацију су држава и локална самоуправа определиле шест милиона динара. Првобитно је било предвиђено да коцељевачка општина и надлежно министарство издвоје по 2,5 милиона
Прошле недеље је у сали пореске ураве у Коцељеви председник општине потписао 43 уговора са грађанима и извођачима радова у оквиру конкурса енергетске ефикасности за чију реализацију су држава и локална самоуправа определиле шест милиона динара.

Првобитно је било предвиђено да коцељевачка општина и надлежно министарство издвоје по 2,5 милиона. Међутим, како би изашли у сусрет свим заинтересованим грађанима из локалне касе издвојен је додатни милион.

–Од укупног броја имали смо само три пријаве које нису реализоване. У једној је власник одустао од потписивања уговора, док су у преостала два случаја били у питању неиспуњени критеријуми. Сви остали уговори су потписани, иако није било првобитно довољно новца. Успели смо да ту разлику надоместимо додатно из буџета и потпишемо све уговоре. Већину извођачких радова ће обавити локални предузетници, што је додатни бенефит- истакао је председник општине Душан Илинчић.

Грађани су у највећем броју случајева били заинтересовани за замену столарије, а затим и за грејање својих домова, за замену котлова и уградњу топлотних пумпи.

-У току је конкурс за трећу меру у оквиру енергетске ефикасности која се односи на постављање соларних панела за коју је издвојено око милион динара, али не можемо да имамо прецизну прогнозу за сада јер је конкурс релативно скоро отворен и потребно је извесно време да видимо у којој мери су грађани за ово заинтересовани- додао је Илинчић.

Он је, приликом потписивања уговора са власницима објеката и предузетницима поручио да је општина Коцељева једна од ретких, ако не и једина, која је успела да позитивно одговори на све захтеве те да сви заинтересовани грађани, који испуњавају услове, прођу на конкурсу.
–Ово је велика ствар за нас, као локалну самоуправу, али и за крајње кориснике, власнике објеката, а не треба заборавити и на добробит предузетника, извођача радова. Заиста је у питању једна квалитетна ствар и пожелео бих да се у будуће виђамо само лепим поводима какав је овај- рекао је председник општине у обраћању грађанима.

Задовољство због великог броја позитивно решених захтева и чињенице да су сви који су испуњавали постављене критеријуме добили средства изразио је и народни посланик Верољуб Матић који је оценио да су реализацијом овог пројекта сви на добитку.

–Прво ће те ви, као корисници, имати уштеде, а онда ће корист бити за све нас у низу. Ово је добар потез и видећемо како ће се ствари развијати убудуће- изјавио је Матић.

Међу потписницима уговора нашао се и Дане Атић, наставник физичког у пензији, који је конкурисао за замену столарије. У почетку је, како каже, био помало сумњичав и није веровао да ће до субвенционисања доћи.

–Ово је велики успех за нашу општину што је изгурала један овакав пројекат, јер у ситуацији када је присутна борба за енергију, ово је велика ствар за све нас. Мислим да треба наставити са овим мерама, јер има људи који још увек нису урадили оно што је потребно зарад веће енергетске ефикасности свог домаћинства и потребна им је помоћ. Велика је ствар да, са том уштедом енергије и са тим рационалним кретањем, човек у свом дому буде у некој зони комфора и чим је тако он је и расположен, весео, спреман за рад, бољи...- оценио је Атић који ће за замену столарије на својој кући извојити око 165 хиљада динара, што је 50 одсто од укупне суме новца, док ће другу половину средстава обезбедити локална самоуправа.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa