Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
25 операција на отвореном срцу у дану
ПОДВИГ ЛЕКАРА ИНСТИТУТА „ДЕДИЊЕ“

25 операција на отвореном срцу у дану

Понедељак је за српску медицину, али и за све запослене у Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” велики дан – изводећи 25 операција на отвореном срцу у једном дану, за непуних дванаест сати, стручни тимови су надмашили властити европски рекорд, постигнут пролетос, када је урађен 21 оперативни захват. Од раног јутра, хируршке екипе су се распоредиле у осам операционих сала. У овом подвигу учествовало је око 80 медицинара – кардиохирурга, васкулараца, анестезиолога, кардиолога, инструментарки, анестетичара, перфузера, трансфузиолога, клиничких биохемичара, лабораната, медицинских сестара, техничара и болничара.

– Са 21 урађеном операцијом у једном дану, ,,Дедиње” је већ на првом месту у Европи, тако да не рушимо ми властите рекорде због рекорда, већ овим великим бројкама смањујемо листе чекања, јер су кардиоваскуларне болести у Србији убице број један и, нажалост, деценијама смо међу првима у Европи по броју оболелих од ове пошасти. Кардиохируршки тимови Института „Дедиње“ су кренули у велики поход – у једном дану, оперисали су 25 пацијената различите старосне доби, од четрдесет, па до оних који имају више од седамдесет година. Тимови раде комбиноване кардиохируршке процедуре, замене аортног и митралног залистка, коронарни бајпас, хирургију аорте. Овај 5. децембар 2022. године остаће, уверен сам, уписан у историју српске медицине, јер оволики број операција на отвореном срцу ниједна клиника у Европи до сад није постигла. Трудимо се да листе чекања настале у време короне скратимо, а потом и потпуно избришемо. Иако смо и почетком ове године имали корону као реметилачки фактор, ипак је наша Клиника за кардиохирургију успела да ову годину приведе са 2.200 кардиохируршких процедура.



У редовним условима, као што је било 2019. године, урадили смо две и по хиљаде таквих операција, што нас је поставило на европски трон. Биће нам задовољство да за неколико дана све ове људе, опорављене испратимо њиховим кућама. Са оваквим ударничким радом очекујемо да ћемо у наредној календарској години листу чекања потпуно елиминисати. Са условима које смо добили у новој згради „Дедиња 2“, то дугујемо и нашој држави и нашим пацијентима – каже проф. др Милован Бојић, директор Института ,,Дедиње” и додаје да ће се од сада, према овом рекорду, одмеравати успеси других здравствених центара у Европи и свету.

– Није ово била пука трка за рекордима, већ јасна порука да имамо и капацитете и стручност, да у будућности лечимо много већи број пацијената, а тиме и спасимо многе животе. Све је функционисало као сат, болесници су смештени у интензивну негу, сви су под будним оком лекара и сестара – каже управник дедињске кардиохирургије доц. др Слободан Мићовић у име својих колега кардиохирурга кји су данас учествовали у овом великом подухвату – проф. др Иван Стојановић, проф. др Миодраг Перић, асс. др Саша Боровић, асс. др Петар Вуковић, асс, асс. др Петар Милачић, др Жељко Бојовић, др Милан Бабић, др Мирослав Јаковљевић, др Ђорђе Здравковић и др Милан Ћирковић, др Богдан Окиљевић, др Младен Боричић, др Бранислав Стојковић, др Марко Каитовић, асс. др Игор Живковић, асс. др Иван Нешић, асс. др Александар Милутиновић, а њима су асистирали бројни млади, а већ доказани кардиохирурзи. Анестезију су водили искусни лекари доц. др Драгана Унић – Стојановић, др Синиша Јагодић, др Душица Вучуревић, др Гордана Газивода, др Александра Калуђеровић, др Марина Лукић, др Оливера Цекић, др Владимир Савић, др Иван Миљковић, др Александар Милин, др Драгана Лончар Стојиљковић, др Милош Контић, др Јелица Јовановић и др Срба Николић са својим млађим колегама. Сви тимови су функционисали као један. Носила их је невероватно позитивна енергија, а кључ успеха је, како кажу, тимски рад са великим ентузијазмом, где нико не пита ни колико је сати, ни који је дан.
Национални институт за срце и крвне судове „Дедиње“

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa