Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Крв као лек
ЕДУКАЦИЈА СРЕДЊОШКОЛАЦА У ОПШТИНИ ВЛАДИМИРЦИ

Крв као лек

Прoтеклог петка у свечаној сали Посавотамнавске средње школе са Домом ученика окупио се завидан број ученика завршних разреда ове школе. Скуп организован у циљу едукације о добровољном давању крви одржан је уз помоћ Локалне самоуправе, Црвеног крста, те саме школе приредили су мали празник хуманости у спознаји. Прво су од секретара Црвеног крста Петра Поповића чули како протиче сама акција и проникли у детаље од граница за давање крви од 18 година до 65, до самог чина немерљивог значаја давања крви. Сазнали су да се годишње одржи 10 до 12 акција, да у њима већ има волонтера ове школе а да је све уперено ка дизању свести свих јер крв се даје да спаси нечији живот.

Координатор из Института за трансфузију крви Србије Душан Серафимовић је истакао да је крв једини лек који нема замену те да је могу дати само здрави људи, да само трајање давања крви иде у рам од двадесетак минута али да се може спасити нечији живот. Организам се опет давањем освежи и оснажи те да је граница за даваоца и тежина од минимум 50 килограма. Све је Серафимовић зачинио сликовитим речима да болест долази ненадано и да не зна за викенд и ради 365 дана годишње а величина давања крви је у спашавању живота и немерљивим задовољством даваоца који опет као по правилу то чини редовно.

Све је до утанчине организовано и показало да је спрега општине, Црвеног крста и школе да учини да се упуте нови нараштаји који ће хуманошћу обележити и своје животе али изнад свега спасити многе даровањем течности која је поновљено је неколико пута, лек који нема замену.
С.К.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa