Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Породични лекар вратио би поверење грађана
МИНИСТАРКА ЗДРАВЉА ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ ЗА ЦЕНТРАЛНЕ МЕДИЈЕ

Породични лекар вратио би поверење грађана

Министарка здравља Даница Грујичић оценила је да би увођење породичног лекара било од велике користи за осигуранике, као и да би растеретило и здравствени систем јер је, између осталог, идеја и да се отварају испоставе домова здравља по мањим срединама, селима и квартовима.
Даница Грујичић изјавила је да би се са увођењем породичног лекара вратило поверење грађана, истичући да је потребно реорганизовати и листе чекања.

-Када бисмо имали породичног лекара, човека који зна претходне, као и болести у ближој и даљој фамилији, који је више пута отишао да обиђе некога ко је старији, неког ко је породици помогао неколико пута, дошли бисмо у ситуацију да се врати поверење које је некада било, рекла је Грујичић Танјугу.


Навела је и да постоје ситуације да су лекари распоређени у домовима здравља, али да је територија коју покрива тај дом здравља велика, а да је у неким срединама мало пацијента.

-То би подразумевало да у свим већим селима буде амбуланти. Са друге стране, имате и квартове Новог Београда где би било једноставније да имају амбуланту у кварту и када им није добро да сиђу код свог лекара, а не да одмах зову Хитну помоћ, рекла је Грујичићева.

Објаснила је да је идеја да пацијенти зову када им није добро свог лекара, који ће да им да терапију и који ће, ако је потребно, позвати Хитну помоћ или отићи до пацијента.

-То је неко ко зна здравствено стање пацијената и коме је стало да буду добро, ко мора да има директну конекцију са лекарима у болницама и клиничким центрима, тако да пацијент, када му је потребна хитна дијагностика или интервенција, не губи време“, рекла је Грујичићева.

Позвала је и младе колеге да узимају специјализацију из опште медицине, јер ће бити све потребнији.
Додала је да Ургентни центар не треба да буде дом здравља, већ треба да служи за ургентна стања, а ако би се на прави начин организовала примарна здравствена заштита онда би породични лекари могли 80 одсто ствари да реше што, рекла је, лекари опште праксе и хоће.

Грујичићева је истакла да постоји проблем заказивања у секундарним здравственим установама од првог до петог у месецу, истичући да то мора што пре другачије да буде организовамо и решено и додала да је због тога, између осталог, важна дигитализација.

Навела је да се морају реорганизовати и листе чекања, да се време чекања скрати, али и да је једна од идеја да лекари раде и прековремено, што би им било додатно плаћено како би се направио бољи распоред.

Говорећи о раду у приватној пракси лекара који су запослени у државним установама, навела је да постоје лекари чије операције трају и по више сати, те да зато немају времена да раде поподне у приватним клиникама и ординацијама.

Додала је да би требало увести норму на недељном нивоу за лекаре, наводећи пример радиолога који би за радну седмицу требало да очитају 50 снимака.

-Имате хирурге који одраде све у државној установи. Имају много пацијаната, јер су добри и познати у народу, те поподне могу да иду у приватне ординације. То нису хирурзи који кажу – сада не могу да вас прегледам, него ћете доћи поподне. Тога има и то највише у унутрашњости, рекла је Грујичићева.
Најавила је да ће, захваљујући кредиту Светске банке, скоро свака болница у Србији добити скенер.
На питање да ли ће бити довољно лекара да раде на њима одговара, министарка је рекла да ће бити радиолога, те су зато тражили старосну структуру у свим државним болницама да почну младе колеге да едукују, да оног дана када неко одлази у пензију.
РТС

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa