Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Шест деценија ГОИР и промоција реплике мачванског ћилима

Посвећеност, хуманост, креативност

Шест лепих и изазовних деценија. Ентузијазам и тимски рад најважнији. Хуманост на сваки начин. Аутентични ћилим нашег краја. Рад који оплемењује
У шест деценија постојања Градска организација инвалида рада прошла је пут од основне до модерне организације. Године и деценије трајања ГОИР су у најважнијим постигнућима сажете у монографију представљену у Шабачком позоришту.

Монографија је могла имати и 600 страна, међутим највеће задовољство у писању било је присећање на људе које живот није штедео, а уложили су време и труд да помогну онима којима је та помоћ још потребнија


-Много материјала није сачувано, још више јесте и колико су средства дозвољавала настала је монографија. Уз све што она садржи, најважније је било пренети вољу и ентузијазам на којима од првог дана до данас Организација почива. Заједно су чланови градили, јачали и напредовали омогућивши да траје - истиче Мирослава Савковић, председница ГОИР Шабац.

Аутор је шабачки новинар Милован Ђенадић који истиче да је писање било горко и слатко искуство у једном.

Фото: Глас Подриња


-Монографија је могла имати и 600 страна, међутим највеће задовољство у писању било је присећање на људе које живот није штедео, а уложили су време и труд да помогну онима којима је та помоћ још потребнија - истакао је Ђенадић.

Уз монографију ГОИР, представљена су и два аутентична мачванска ћилима настала по узору на ћилим из сталне поставке Народног музеја у Шапцу који је у ову институцију културе донет 1955. године.
У сарадњи са Народним музејом и етнологом Mузеја Александром Јовановић настао је пројекат израде реплика за који су средства обезбеђена од Града Шапца, односно ресорног Министарства.

Фото: Глас Подриња


-Имам 82 године, више од 60 година ткам ћилиме, више од стотину сам направила. Он је лек, одмор и непоновљив осећај. Када се приђе ћилиму све се мора заборавити, јер свако ометање је погубно. Почнем често, прекине ме неко и није се лако вратити, али умем и ноћу да надокнадим шта сам за дан пропустила - појаснила је ткаља аутор ћилима Споменка Илијашевић из Бадовинаца.

Градска организација инвалида рада представила је идеју о оснивању Центра за ћилимарство на нивоу Србије која ће давати сертификат о аутентичности ћилима који су пример нематеријалне културне баштине.
Д. Б.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa