8. decembar 2022.8. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Šest decenija GOIR i promocija replike mačvanskog ćilima

Posvećenost, humanost, kreativnost

Šest lepih i izazovnih decenija. Entuzijazam i timski rad najvažniji. Humanost na svaki način. Autentični ćilim našeg kraja. Rad koji oplemenjuje
U šest decenija postojanja Gradska organizacija invalida rada prošla je put od osnovne do moderne organizacije. Godine i decenije trajanja GOIR su u najvažnijim postignućima sažete u monografiju predstavljenu u Šabačkom pozorištu.

Monografija je mogla imati i 600 strana, međutim najveće zadovoljstvo u pisanju bilo je prisećanje na ljude koje život nije štedeo, a uložili su vreme i trud da pomognu onima kojima je ta pomoć još potrebnija


-Mnogo materijala nije sačuvano, još više jeste i koliko su sredstva dozvoljavala nastala je monografija. Uz sve što ona sadrži, najvažnije je bilo preneti volju i entuzijazam na kojima od prvog dana do danas Organizacija počiva. Zajedno su članovi gradili, jačali i napredovali omogućivši da traje - ističe Miroslava Savković, predsednica GOIR Šabac.

Autor je šabački novinar Milovan Đenadić koji ističe da je pisanje bilo gorko i slatko iskustvo u jednom.

Foto: Glas Podrinja


-Monografija je mogla imati i 600 strana, međutim najveće zadovoljstvo u pisanju bilo je prisećanje na ljude koje život nije štedeo, a uložili su vreme i trud da pomognu onima kojima je ta pomoć još potrebnija - istakao je Đenadić.

Uz monografiju GOIR, predstavljena su i dva autentična mačvanska ćilima nastala po uzoru na ćilim iz stalne postavke Narodnog muzeja u Šapcu koji je u ovu instituciju kulture donet 1955. godine.
U saradnji sa Narodnim muzejom i etnologom Muzeja Aleksandrom Jovanović nastao je projekat izrade replika za koji su sredstva obezbeđena od Grada Šapca, odnosno resornog Ministarstva.

Foto: Glas Podrinja


-Imam 82 godine, više od 60 godina tkam ćilime, više od stotinu sam napravila. On je lek, odmor i neponovljiv osećaj. Kada se priđe ćilimu sve se mora zaboraviti, jer svako ometanje je pogubno. Počnem često, prekine me neko i nije se lako vratiti, ali umem i noću da nadoknadim šta sam za dan propustila - pojasnila je tkalja autor ćilima Spomenka Ilijašević iz Badovinaca.

Gradska organizacija invalida rada predstavila je ideju o osnivanju Centra za ćilimarstvo na nivou Srbije koja će davati sertifikat o autentičnosti ćilima koji su primer nematerijalne kulturne baštine.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa