8. decembar 2022.8. dec 2022.
25 operacija na otvorenom srcu u danu
PODVIG LEKARA INSTITUTA „DEDINjE“

25 operacija na otvorenom srcu u danu

Ponedeljak je za srpsku medicinu, ali i za sve zaposlene u Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” veliki dan – izvodeći 25 operacija na otvorenom srcu u jednom danu, za nepunih dvanaest sati, stručni timovi su nadmašili vlastiti evropski rekord, postignut proletos, kada je urađen 21 operativni zahvat. Od ranog jutra, hirurške ekipe su se rasporedile u osam operacionih sala. U ovom podvigu učestvovalo je oko 80 medicinara – kardiohirurga, vaskularaca, anesteziologa, kardiologa, instrumentarki, anestetičara, perfuzera, transfuziologa, kliničkih biohemičara, laboranata, medicinskih sestara, tehničara i bolničara.

– Sa 21 urađenom operacijom u jednom danu, ,,Dedinje” je već na prvom mestu u Evropi, tako da ne rušimo mi vlastite rekorde zbog rekorda, već ovim velikim brojkama smanjujemo liste čekanja, jer su kardiovaskularne bolesti u Srbiji ubice broj jedan i, nažalost, decenijama smo među prvima u Evropi po broju obolelih od ove pošasti. Kardiohirurški timovi Instituta „Dedinje“ su krenuli u veliki pohod – u jednom danu, operisali su 25 pacijenata različite starosne dobi, od četrdeset, pa do onih koji imaju više od sedamdeset godina. Timovi rade kombinovane kardiohirurške procedure, zamene aortnog i mitralnog zalistka, koronarni bajpas, hirurgiju aorte. Ovaj 5. decembar 2022. godine ostaće, uveren sam, upisan u istoriju srpske medicine, jer ovoliki broj operacija na otvorenom srcu nijedna klinika u Evropi do sad nije postigla. Trudimo se da liste čekanja nastale u vreme korone skratimo, a potom i potpuno izbrišemo. Iako smo i početkom ove godine imali koronu kao remetilački faktor, ipak je naša Klinika za kardiohirurgiju uspela da ovu godinu privede sa 2.200 kardiohirurških procedura.U redovnim uslovima, kao što je bilo 2019. godine, uradili smo dve i po hiljade takvih operacija, što nas je postavilo na evropski tron. Biće nam zadovoljstvo da za nekoliko dana sve ove ljude, oporavljene ispratimo njihovim kućama. Sa ovakvim udarničkim radom očekujemo da ćemo u narednoj kalendarskoj godini listu čekanja potpuno eliminisati. Sa uslovima koje smo dobili u novoj zgradi „Dedinja 2“, to dugujemo i našoj državi i našim pacijentima – kaže prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta ,,Dedinje” i dodaje da će se od sada, prema ovom rekordu, odmeravati uspesi drugih zdravstvenih centara u Evropi i svetu.

– Nije ovo bila puka trka za rekordima, već jasna poruka da imamo i kapacitete i stručnost, da u budućnosti lečimo mnogo veći broj pacijenata, a time i spasimo mnoge živote. Sve je funkcionisalo kao sat, bolesnici su smešteni u intenzivnu negu, svi su pod budnim okom lekara i sestara – kaže upravnik dedinjske kardiohirurgije doc. dr Slobodan Mićović u ime svojih kolega kardiohirurga kji su danas učestvovali u ovom velikom poduhvatu – prof. dr Ivan Stojanović, prof. dr Miodrag Perić, ass. dr Saša Borović, ass. dr Petar Vuković, ass, ass. dr Petar Milačić, dr Željko Bojović, dr Milan Babić, dr Miroslav Jakovljević, dr Đorđe Zdravković i dr Milan Ćirković, dr Bogdan Okiljević, dr Mladen Boričić, dr Branislav Stojković, dr Marko Kaitović, ass. dr Igor Živković, ass. dr Ivan Nešić, ass. dr Aleksandar Milutinović, a njima su asistirali brojni mladi, a već dokazani kardiohirurzi. Anesteziju su vodili iskusni lekari doc. dr Dragana Unić – Stojanović, dr Siniša Jagodić, dr Dušica Vučurević, dr Gordana Gazivoda, dr Aleksandra Kaluđerović, dr Marina Lukić, dr Olivera Cekić, dr Vladimir Savić, dr Ivan Miljković, dr Aleksandar Milin, dr Dragana Lončar Stojiljković, dr Miloš Kontić, dr Jelica Jovanović i dr Srba Nikolić sa svojim mlađim kolegama. Svi timovi su funkcionisali kao jedan. Nosila ih je neverovatno pozitivna energija, a ključ uspeha je, kako kažu, timski rad sa velikim entuzijazmom, gde niko ne pita ni koliko je sati, ni koji je dan.
Nacionalni institut za srce i krvne sudove „Dedinje“

Najnoviji broj

7. decembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa